В. Моров: Публикуваните досега отчети не вдъхнаха увереност

1875
В. Моров: Публикуваните досега отчети не вдъхнаха увереност

„Излизащите деветмесечни отчети на публичните дружества и разнопосочните сигнали от международните пазари ще бъдат основните фактори, оказващи влияние на инвеститорите на БФБ", коментира за Profit.bg очакванията си за търговията на борсата Веселин Моров, брокер в Наба инвест.

Според него първите отчети, с малки изключения, не вдъхнаха увереност, че компаниите оптимизират успешно дейността си, в условията на спадащо пазарно търсене, което се пренесе на БФБ в няколко поредни негативни борсови сесии.

„Като допълнение, волатилността на международните пазари се засилва, което поражда още въпроси за бързината на възстановяване на глобалната икономика, а повишаването на несигурността сред инвеститорите води до прилагането на защитни стратегии и нежелание за поемане на по-високи нива на риск", посочи експертът.

В този ред на мисли Веселин Моров очаква и днес да сме свидетели на негативна борсова сесия като „единични положителни данни от финансовите отчети на отделни компании биха привлекли инвеститорски интерес".

Индексите на БФБ приключиха борсовата сесия във вторник на отрицателна територия. Стойността на SOFIX се понижи с 1.32%, до 461.34 пункта. Спадът при останалите три индекса е както следва - BG 40 (-1.95%, 124.52 пункта), BG REIT (-0.42%, 47.85 пункта) и BG TR30 (-0.97%, 350.60 пункта).

Общият оборот на регулирания пазар достигна 1.47 млн. лв. През деня се търгуваха акциите от 93 публични компании. Повишение в цената имаше при 19 от тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg