В. Папазов: Аз оставам акционер и ще задавам въпроси

2313
В. Папазов: Аз оставам акционер и ще задавам въпроси

„Аз оставам акционер. Никой не може да ми вземе това, което съм направил. Аз съм създал тази борса. Акционер съм от 18 години. Така че аз оставам като акционер". Това заяви Виктор Папазов, заемащ все още длъжността председател на СД на Българска фондова борса.

Нека да припомним, че вчера акционерите на борсата гласуваха на извънредното събрание за предсрочно прекратяване мандата на управление на сегашния състав на борда на директорите на БФБ и назначаването на нови членове. В резултат на гласуването членовете на СД бе намален от 7 на 5.

Новите имена в борсовото ръководство са Васил Големански, който ще заеме длъжността на зам. - председател на СД и Любомир Бояджиев, член на СД. От сегашното ръководство отпадат Бистра Илкова, изп. директор, Виктор Папазов, председател на СД и членовете на СД Тодор Брешков и Андрей Пръмов.

Кворумът на ОСА бе 58.72 на сто от гласовете.

Самият Виктор Папазов няма обяснение на предложените от МФ промени в ръководството на БФБ, като самият представител на ведомството не е мотивирал позицията.

„Досега не съм видял желание от страна на ръководството на Министерството на финансите да чуят какви са проблемите, какво предстои, как трябва това да се направи. В края на краищата всеки акционер има правото да налага волята си", коментира още той.

„Това, за което ме боли е пазарът", сподели Папазов. „Начинът, по който се направи бе неубедителен. Някакви други интереси има. Един човек, който казва, че 20 години не е бил в България, не се е срещнал с борда и го уволнява без да го познава, за мен това е неубедително".

Според него Българска фондова борса, като самостоятелна единица няма перспектива. „Стратегическият инвеститор определено е единственото бъдеще. Дали държавата ще продаде дела си, дали ще бъде привлечен стратегически инвеститор - това са детайли. Според мен сама борсата в дългосрочен аспект, като самостоятелна единица, БФБ няма перспектива", смята Виктор Папазов.

"Най-важното, но този процес вече тръгна, е Централен депозитар да се върже с Clearstream (Clearstream е водещ европейски доставчик на пост-търговски услуги, дъщерно дружество на Deutsche Börse - бел. ред.). Това като се случи, надявам се, че изведнъж оборотите ще се вдигнат и някои хубави неща ще започнат да се случват на пазара. Надявам се!", сподели още той.

По отношение на продажбата на дела на държавата в БФБ, Виктор Папазов заяви, че ако борсата се приватизира, самият той ще бъде най-щастлив, но е скептичен, че това ще се случи до края на тази година. „Ако не се случи до няколко месеца, няма да се случи и в следващите две години", прогнозира Виктор Папазов. На въпроса защо смята така, той отговори, че просто е наясно как стават нещата в тази държава.

„Преди време бях казал, че държавата е едновременно и майка и мащеха на борсата. Да видим днес (в деня на ИОСА на БФБ - бел. ред.) в коя роля е играла. Но това ще го видим след няколко месеца. Нека да им дадем шанс. Може и аз да бъркам. Нали Ви казах, не съм незаменим. Чудесно е! Нека да пробват. Но ако не стане, аз съм акционер и ще задавам въпроси", обяви Виктор Папазов.

Вижте целия видео материал с Виктор Папазов, председател на СД на БФБ, тук!

Вижте още първата пресконференция на новоизбрания СД на Българска фондова борса!

Вижте още и блиц интервюто на Profit.TV с представителя на БАЛИП в ръководството на БФБ - Любомир Бояджиев!  

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg