Вълна от негативизъм заля борсата

1821
Вълна от негативизъм заля борсата

Основната част от тримесечните отчети са вече изнесени, като определено можем да кажем, че голяма част от тях не отговориха на очакванията на инвеститорите.

Сега на преден план излиза въпросът дали спадът на индексите, на който станахме свидетели от края на миналата година, е заложен в цените на компаниите.

Студен душ за инвеститорите се оказаха резултатите на Оргахим - един от сините чипове, търгувани на родната борса, които бяха оповестени днес и бяха в основата на това индексите и особено широкият BG40 да приключат силно на отрицателна територия.

От русенския производител на бои отчетоха загуба в размер на 182 хил. лева, на фона на печалба от близо 2 млн. лева година по-рано.

Дали обаче реакцията на инвеститорите да разпродадат силно акциите на дружеството след отчета е оправдана, като се вземе предвид силното понижение в цената на акциите на дружеството през последните месеци? Отговор на този въпрос ще се даде с времето и най-вероятно със следващите отчети на дружеството.

Първият намек за лоши тримесечни отчети на водещите компании бе направен след негативния отчет на Каолин.

Финансовият резултат на Каолин АД за тримесечието възлезе на 1.347 млн. лв., на фона на печалба в размер на 5.464 млн. лв. за първото тримесечие на 2007 г.

Впоследствие лоши резултати изнесоха още от компании като Оловно-цинков комплекс, Чугунолеене и Параходство БРП.

Какво е общото между отчетите на тези дружества - най-грубо казано значителното повишение на разходите им, което определено не бе особено типично през изминалата година.

Повишението на разходите с изпреварващи темпове е именно този "инфлационен риск", за който много от компаниите говорят в своите проспекти, но досега не се вземаше толкова на сериозно.

Така, например, из обяснителните бележки от отчета на Чугонолеене можем да видим следното - "Изминалото тримесечие на 2008 г. може да бъде определено като неблагоприятно по отношение на крайния резултат от стопанската дейност. Този отрицателен резултат се дължи на растящата инфлация и изпреварващото нарастване на цените на основните материали и горива спрямо нарастването на цените на готовата продукция".

Определено можем да кажем, че това важи и за останалите компании, особено в сектора на химическата промишленост и машиностроенето.

Всички сме свидетели на рекордното поскъпване на петрола на международните пазари, което се отразява и върху всички останали цени.

Ако се вгледаме в отчетите, ще видим, че повечето компании бележат стабилен ръст на приходите си. Това, което определя така нареченото "влошаване" на резултатите им, обаче се крие именно в разходната част на отчетите, предизвикана от високото ниво на инфлацията.

Не бива да забравяме и факта, че подложени на конкуренция с външни компании, включително и от развиващи се страни като Китай, чиято продукция се изразява в поевтиняващи долари, на родните компании е все по-трудно да прехвърлят инфлацията върху потребителите и то в пълен размер. Това важи с пълна сила, особено в случаите, когато продукцията се изнася към малко на брой и големи външни клиенти, които са изключително чувствителни към промяна в цените и то нагоре.

Оттук нататък отговорите на въпросите като - как компанията ще се защити от риска от влошаване на международната конюнктура при цените на основните суровини (нека не забравяме, че голяма част от българската икономика се състои от компании от производствения сектор); какви действия предприема ръководството на дружеството, за да ограничи валутния риск; какви мерки предприема то, за да намали енергоемкостта на единица продукт и др. ще играят все по-голямо значение занапред относно дейността на българските компании.   

Ново свидетелство за растящата инфлация у нас бе дадена вчера от данните за производствените цени, които през изминалия месец са се повишили с 2.7% на месечна база, а повишението им на годишна възлиза на 15.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg