Вълна от облигационни дефолти през следващата година?

1105
Вълна от облигационни дефолти през следващата година?

Един от най-големите източници на притеснения за инвеститорите от началото на годината е пазарът на рискови облигации, особено на тази, издадени от компаниите от петролния и газовия сектор.

С цена на петрола около и под 40 долара за барел все повече анализатори говорят за вълна от фалити при петролните компании, което да повлече целия пазар на дългови книжа.

Вълната от фалити, подобна на тази с ипотечни облигации през 2008 година, все още не е стартирала. Пикът й, според анализатори от Deutsche Bank, се очаква да се случи през 2017 или 2018 година.

Три са условията, които трябва да са налице, за да е сигурно, че ще видим следващия цикъл от фалити – акумулация на огромен дълг с много ниско качество, някакъв вид външен шок, който да постави началото на „домино ефект“ и период без промяна при лихвите по рисковите облигации.

Ето кои фактори в момента повишават шансовете за това скоро да станем свидетели на следващата кредитна криза - отново според анализаторите от немската банка

Както се вижда от таблицата по-долу, цикълът на повишение на дълга продължава вече над пет години.

Има още един индикатор. По време на последните три краха – включващи технологичния от 2001 и финансовата криза от 2008 година, представянето на финансовия сектор е било далеч по-слабо от това на пазара.

Анализи на щатския пазар сочат, че щатските финансови компании са се представяли с 15-20% по-зле от индекса в годината, предшестваща циклите на облигационни сривове.

Към днешна дата финансовия индекс се представя с 10% по-зле от индекса от пика на пазара през август на 2015 година.

Така че нещата могат да се влошат сериозно през следващата година...

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg