Въвеждането на XETRA уби борсовата търговия!

2155
Въвеждането на XETRA уби борсовата търговия!

В понеделник се поздравихме с новата търговска платформа ХЕТRA. Дали тя бе въведена по трудния, или по лесния начин- вече всичко е в историята, като сега най-голямото предизвикателство пред инвеститорите е да запомнят кодовете на компаниите, за да не стават грешки.

Примерно трябва да запомните, че 3TV не е някакъв телевизионен канал, а е кода на Топливо.

Инвеститорите подходиха нерешително и недоверчиво към новата търговска платформа, като наблюдаваха "с трепет" аукционите и това което се случва, или по-скоро не се случва по време на така наречената "непрекъсната търговия".

Измерено в цифри нещата изглеждат така. Оборотът на Българска фондова борса започна да се понижава още през кратката седмица предхождаща въвеждането на търговската платформа. Среднодневния оборот за трите работни дни на този период възлезе на 6.95 млн. лева.

За сравнение средният оборот на ден през предишната пълна работна седмица, съставена от пет работни дни, възлизаше на 9.02 млн. лева.

За кратката история от три дни, за която имаме данни от въвеждането на новата търговска платформа, оборотът възлиза средно на 5.716 млн. лева, като около 50% от него е формиран от облигации, или определено можем да кажем, че предпазливостта е водещ съветник за инвеститорите.

Ако разгледаме средния оборот на борсата за един по-продължителен период от време, примерно за последните три месеца, то ще видим, че среднодневният оборот е възлизал на 12.3 млн. лева.

До голяма степен наблюдаваното явление е напълно логично, като се има предвид, че новата платформа, макар и имплементирана в системата COBOS, която е позната на инвеститорите, въведе съвсем нова технология за провеждането на търговията.

Фактор, който е оказал може би въздействие, са и призивите на специалистите от инвестиционните посредници, както и на тези от БФБ, насочени към инвеститорите, да не бързат в първите няколко дни със своите сделки до пълното запознаване и сработване с новата система.

Доста е вероятно през следващите една-две седмици да станем свидетели на известно възстановяване на обемите на търговия, време през което инвеститорите ще изяснят своите неясноти около новата платформа.

Разбира се с навлизането в активните летни месеци на почивка едва ли ще станем свидетели на възстановяване на среднодневния обем на търговия до този от последните три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg