Великата когнитивна революция дойде

2905
Великата когнитивна революция дойде

Свързаните с човешкия мозък технологии излизат от стените на лабораториите и започват да проникват в живота ни. Това вече не е някаква абстрактна наука, като вече говорим за конкретни препарати, системи и апарати. Тях може да докоснете, да ги купите. Пред очите ни се случва Великата когнитивна революция. Днес все повече и повече устройства са конфигурирани за общуване с човек, следят ни внимателно и ни изучават, пише Экперт.ру.

На стола седи човек. Целият е опасан в електроди. „Намислете си някое число", му казва ученият в бяла престилка. След няколко секунди на монитора се появява числото пет. Устройството е успяло да прочете мислите. И в това няма нищо сензационно.

Апарат за четене на мисли...

Управление на мозъчната дейност от разстояние...

Протези, коти помагат на незрящия да прогледне...

Препарати, които правят човека по-смел и по-умен...

Само преди десетина години подобни сюжети се отнасяха към жанра на научната фантастика. Понякога в медиите се появяваше съобщение: някой си професор ще създаде технология, която ще позволи... Бъдещето дойде тихомълком. Когато говорим за тези сюжети вече не трябва да използваме бъдещите форми „ще" и „възможно е".

Когнитивно: запомнете тази дума

Всички вече знаят думата „нанотехнология". Дори един ученик с готовност ще ви разясни, че това е нещото, което ни отваря пътя към бъдещето, че „нано" е десет на минус девета и т.н.

Дойде време да научите нова думичка - „когнитивен". Cognitio на латински означава познание. Когнитивната наука се занимава с въпроси като как възприемаме света, как мислим, какво ни привлича вниманието, как помним и др. мисловни процеси. На базата на нейните открития се конструират и когнитивните технологии - устройства, които отчитат състоянието ни, внимателни са към нашето внимание и дори проследяват дейността на нашия мозък.

В момента ретината ви възприема черни букви на бял фон. В играта се задействат невроните, а паметта изравя образи, активизира се познанието. Така вие разбирате смисъла на статията (поне се надяваме да е така). След няколко дни е възможно дори да водите разгорещен спор с приятели за бъдещето на науката. Да проследи целия този процес - това е една от задачите на когнитивната наука. Но далеч не е единствената.

Под знаменателя на когнитивното още от 60-те години на XX век се обединиха психолози, лингвисти, физиолози, математици, програмисти и представители от други науки. Но точно днес е моментът, когато резултатите от изследванията им започват да се превръщат в масови технологии.

Само четири букви

Националният научен фонд на САЩ, под чиято егида се провеждат голяма част от научните изследвания в Америка, изготви преди години отчет, прогнозиращ развитието на науката през следващите 50 години. Отчетът е наречен NBIC (НБИК). Абревиатурата не е благозвучна, но точно тя се превръща във водещият курс на развитие през идните десетилетия.

„Н" е нанотехнологии, „Б" е биотехнологии, „И" - информационни технологии и накрая „К" - когнитивни технологии. Преди половин век четирите направления са в периферията на световната наука. При всички положения, не са били смятани за толкова значими от ранга на ядрената физика или химията на полимерите.

Революцията на информационните технологии започва през 60-те години, биотехнологиите започнаха да се развиват динамично през 90-те години, в началото на века ушите пропищяха от нанотехнологии, днес започва бурното развитие на когнитивните технологии.

Бъдещето днес е свързано с „нано-", „био-", „инфо-" и „когно-". Всичките четири направления трябва да се развиват в тясна връзка.

"Нано- и биотехнологиите създават тялото, а инфо- и когнотехнологиите му дават душа", пояснява директорът на руския Курчатовски институт Михаил Ковалчук. Към института, чието име традиционно се свързва със създаването на атомни подводници и реактори, е създаден хуманитарен отдел, в който се събират „специалисти по одухотворяване" - структурни лингвисти, социолози и психолози. В рамките му се създава Институтът за когнитивни изследвания.

Бъдеще на едро и дребно

„Какво да ви разказвам? Елате, пробвайте, почувствайте", кани директорът на компанията Нейроком. Фирмата му се занимава с най-различни устройства - сензори за ободряване на шофьори, системи за проверка на психофизиологическото състояние на оператора, детски играчки с биологическа обратна връзка. Всичко това може да се види с очите и при желание да се купи. По същия начин може да си купите във всяка аптека флакон невропептид, който подобрява умствената дейност на здрав човек.

Когнитивната революция вече се случи, макар не всички още да са забелязали това. До скоро компютърът, който можеше да разчита човешките мисли, беше част от треторазредните фантастичните четива. А днес системи, които разбират за каква буква или цифра човек си мисли, са част от оборудването на стотици лаборатории.

Скоро ще започне и масовото им производство. Появата им няма да се изчерпва само до нуждите на злокобно-тоталитарните режими за контрол над мозъците на своите поданици и предотвратяване на размирици. Хиляди хора в неравностойно положение ще могат да управляват сами своите колички и да общуват с околните.

Разработчиците на компютърни игри са готови да пуснат ново поколение бойни игри, базирани на директен интерфейс мозък-компютър.

Нищо чудно само след десетина години управлението на компютрите с помощта на мислите да е толкова нормален процес, както днес са обичайни операциите с „мишката" и клавиатурата.

Да вземем друг случай за пример - зрителните протези. По-футуристична идея от това да се заобикалят очите и зрителния нерв, а изображенията или буквите да се предават директно в мозъчната кора, здраве му кажи! Но пред неврофизиолозите въпросите дали това е възможно или не, редно ли е или не, вече не са на дневен ред.

Въпросът днес е от каква сплав да се изработят имплантираните в мозъка електроди, за да не корозират. Знаете ли. За целта на помощ идват нанотехнологиите.

Досега никой не е оценявал сериозно пазарът на когнитивните технологии. Но по всичко си личи, че тук говорим за стотици милиарди долара. Сметнете, какво е производството на уреди, като телевизори, компютри, телефони. Всеки един от тях може да се оборудва с интерфейс мозък-компютър.

Или колко таблетки, подобряващи интелектуалната дейност, човек е готов да приеме, стига да е наясно, че препаратът не води до пристрастяване, няма и други странични ефекти. А колко са хората в неравностойно положение по света?

Съвсем скоро разговорите за когнитивните технологии ще излязат от обичайните клишета от сорта на „интелектуални роботи ще поробят човечеството" или „правителствата ще контролират нашите мисли". Тук говорим за друго: къде да инвестираме, какво да купим, защо да продадем.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Пламен
# 0
21:10 | 24 October 2010
Препоръчвам "Нашето постчовешко бъдеще" на Франсис Фукуяма. Дава доста по-голяма яснота на доста по-висок език..имайки предвид и годината на издавне на книгата, мисля че който го интересува трябва да я прочете
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg