Вероятно е натискът на големи продавачи да влияе на цените

1754
Вероятно е натискът на големи продавачи да влияе на цените

„Тъй като връзката между нашия фондов пазар и останалите борси постепенно се разпадна, днес не очаквам търговия, която да копира сляпо настроенията в Европа и Азия", коментира за Profit.bg инвестиционният консултант на Юг Маркет Фонд Мениджмънт Гено Тонев.

Вероятно натискът на няколкото големи продавачи ще продължи да тласка цените надолу, не без помощта и на спорадичните пристъпи на паника сред дребните инвеститори, смята експертът.

„Всъщност, голяма част от тях смятат, че са спекуланти и като такива приемат активната търговия за нещо задължително в преследване на огромни борсови печалби", добави Гено Тонев. „Реалността обаче често се оказва друга и тогава неуспехите приемат формата на обвинения към неопределен участник на пазара, който има за цел да измами дребните играчи".

"С други думи, днес едва ли ще видим нещо много по-различно - пазарът вероятно ще опита нов пробив под 415 пункта, където ликвидността рязко ще се покачи, а интернет форумите отново ще приютят разочаровани (от борсата, държавата и т.н.) инвеститори", каза в заключение Гено Тонев.

Спадът на борсата се преустанови в сряда. Индексите приключиха сесията разнопосочно и близо до нулата. Индексът SOFIX регистрира понижение от едва 0.06% до 417.24 пункта, BG 40 отчете повишение от 0.47% на 116.12 пункта. Над повърхността остана и BG TR30 с ръст от 0.37%, 323.62 пункта. Без изменение в стойността е BG REIT - 46.91 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.37 млн. лв. През деня се търгуваха 78 емисии акции. Повишение в цената имаше при 41 от тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg