Вл. Малчев: На БФБ няма невъзможни неща

1261
Вл. Малчев: На БФБ няма невъзможни неща

След като сроковете за подаване на заявления за участие в търговете за земя от Държавния поземлен фонд почти изтекоха, търговията там започва да замира, а натискът върху цената вече е трайно в посока надолу. Тази тенденция очаквам да продължи и днес, коментира за Profit.bg Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител на Бул Тренд Брокеридж.

Вниманието на борсовите играчи вече изцяло се фокусира върху няколко позиции, които са подложени на силни разпродажби в последните дни. Става въпрос за акциите на Химимпорт, Централна кооперативна банка и Спарки елтос, като същото се отнася и за компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи.

Точно тези пет позиции формират портфейла на един от най-големите чуждестранни инвеститори на БФБ от последните години. Интригата е около това дали той ще продължи да разпродава на всяка цена, максимално бързо и дали е готов да се раздели с целите си пакети по тези пет позиции.

Интересно е, че мажоритарните акционери и мениджмънтът на трите компании за момента не показват, че считат дружествата си за достатъчно подценени, за да се включат на пазара и да изкупят свръх предлагането, което е необяснимо на фона на финансовите им отчети.

Кой би повярвал преди време, че пазарната капитализация на обикновените акции на Химимпорт ще слезе под 100 млн. лева и ще бъде доста под тази на Еврохолд България, например? На БФБ обаче няма невъзможни неща.

Институционалните инвеститори също засега са пасивни, така че дребните играчи изглежда за момента са съвсем сами срещу големия продавач.

* Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на цени книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg