Вл. Малчев: Пазарът показа малко повече зрялост вчера

1361
Вл. Малчев: Пазарът показа малко повече зрялост вчера

„Вчерашната сесия на БФБ-София показа малко повече зрялост у пазарните участници, след като купувачите отговориха успешно на натиска на продавачите, но обстановката ще остане неутрална, с лек негативен отенък в следващите седмици", коментира Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител на Бул Тренд Брокеридж, за Profit.bg. „По-интересна търговия и движение нагоре очаквам едва в края на юли или дори в края на август".

Ситуацията на международните пазари продължава да се оформя като корекция, която не би трябвало да бъде много дълбока, каза експертът.

„Хубаво е, че най-сетне се осъзна, че глобалното икономическо възстановяване е крехко, нестабилно, неравномерно и в известна степен имагинерно, защото в противен случай много бързо можеше да се надуе нов борсов балон", посочи Малчев. „Разбира се, мултинационалните компании в голямата си част изглеждат в много добра форма, което в средносрочен план гарантира добър потенциал за растеж на фондовите борси".

Според него добрите резултати на компаниите, както и апетитът към сливания и придобивания между конкуренти в глобален мащаб ще оказва подкрепа на биковете на борсите.

„Днешната сесия на БФБ вероятно ще е по-вяла от вчерашната, без съществени обеми и движения", смята експертът. „Водещите емисии, които бяха разпродавани напоследък ще продължат да търсят равновесни нива, докато при акции като Синергон Холдинг, БАКБ и някои други продавачите ще продължат да диктуват правилата на играта".

Българските индекси успяха да обърнат посоката си на движение във вторник и отчетоха повишение - SOFIX (+0.99%, 412.96 пункта), BG 40 (+0.28%, 127.05 пункта), BG REIT (+2.33%, 48.24 пункта) и BG TR30 (+0.50%, 339.50 пункта).

Общият оборот на регулирания пазар доближи 2 млн. лева. През деня се наблюдава. През деня се търгуваха 64 емисии акции. Повишение отчетоха 27 от книжата, а други 13 не регистрираха промяна в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg