Вл. Малчев: Пазарът показа малко повече зрялост вчера

1342
Вл. Малчев: Пазарът показа малко повече зрялост вчера

„Вчерашната сесия на БФБ-София показа малко повече зрялост у пазарните участници, след като купувачите отговориха успешно на натиска на продавачите, но обстановката ще остане неутрална, с лек негативен отенък в следващите седмици", коментира Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител на Бул Тренд Брокеридж, за Profit.bg. „По-интересна търговия и движение нагоре очаквам едва в края на юли или дори в края на август".

Ситуацията на международните пазари продължава да се оформя като корекция, която не би трябвало да бъде много дълбока, каза експертът.

„Хубаво е, че най-сетне се осъзна, че глобалното икономическо възстановяване е крехко, нестабилно, неравномерно и в известна степен имагинерно, защото в противен случай много бързо можеше да се надуе нов борсов балон", посочи Малчев. „Разбира се, мултинационалните компании в голямата си част изглеждат в много добра форма, което в средносрочен план гарантира добър потенциал за растеж на фондовите борси".

Според него добрите резултати на компаниите, както и апетитът към сливания и придобивания между конкуренти в глобален мащаб ще оказва подкрепа на биковете на борсите.

„Днешната сесия на БФБ вероятно ще е по-вяла от вчерашната, без съществени обеми и движения", смята експертът. „Водещите емисии, които бяха разпродавани напоследък ще продължат да търсят равновесни нива, докато при акции като Синергон Холдинг, БАКБ и някои други продавачите ще продължат да диктуват правилата на играта".

Българските индекси успяха да обърнат посоката си на движение във вторник и отчетоха повишение - SOFIX (+0.99%, 412.96 пункта), BG 40 (+0.28%, 127.05 пункта), BG REIT (+2.33%, 48.24 пункта) и BG TR30 (+0.50%, 339.50 пункта).

Общият оборот на регулирания пазар доближи 2 млн. лева. През деня се наблюдава. През деня се търгуваха 64 емисии акции. Повишение отчетоха 27 от книжата, а други 13 не регистрираха промяна в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...