Volkswagen плаща обезщетение от поне 5 100 долара на потребител

5501
Volkswagen плаща обезщетение от поне 5 100 долара на потребител

Най-големият европейски производител на автомобили – немската компания Volkswagen AG, се е съгласила да плати 10 милиарда долара в извънсъдебно споразумение с щатските потребители заради скандала с дизеловите й двигатели.

По силата на споразумението, немската компания ще изкупи обратно или ще предложи допълнителна компенсация за собствениците на близо 500 000 дизелови автомобили в САЩ, които разполагат с въпросния 2-литров двигател.

В допълнение, Volkswagen се очаква да плати над 4 милиарда долара обезщетение за замърсяване на околната среда. Много е вероятно на компанията да бъдат наложени и други глоби в САЩ и останалите части на света.


Вижте още: Volkswagen на крачка от решаване на скандала 

„Ако VW успее да реши този казус, ще е голяма крачка напред за компанията, но най-вероятно ще последват много други дела след това“, смята Ерик Гордън, професор в Ross School of Business в Мичигън.

„Общата стойност на това, което ще трябва да плати компанията в глобален план, е много трудно да се изчисли, но вече превишава предварителните очаквания на мениджмънта на автомобилния гигант“, допълва още Гордън.

Volkswagen предлага или да купи автомобилите при цена отпреди скандала през септември на миналата година, или да ги направи да отговарят на изискванията за вредни емисии.

Компанията също така ще предостави допълнителен кеш на собствениците им като обезщетение, независимо от решението им да продадат или запазят автомобилите си.

Потребителите могат да получат поне 5 100 долара обезщетение, като за някои от тях то може да достигне до 10 000 долара над цената на обратно изкупуване на автомобилите им, според запознати.

Засегнатите автомобили включват модели от 2009 до 2015 година, сред които Volkswagen Jetta, Volkswagen Golfs, Volkswagen Passats и Beetles. Засегнати са и моделите Audi A3 с дизелови двигатели.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg