Време ли е БФБ и ЦД да свалят комисионните?

1778
Време ли е БФБ и ЦД да свалят комисионните?

През изминалата седмица бе публикуван отчетът за дейността на Българска фондова борса, който показа троен ръст на печалбата до 5.25 млн. лв.

Един поглед в баланса на институцията показва, че към 31 декември 2007 г. срочните депозити в банки са 3.756 млн. лв., а парични средства и парични еквиваленти са още 5.181 млн. лв.

Другата монополна институция, свързана с капиталовия пазар, е Централен депозитар, който все още не е публикувал отчет за миналата година. Справка на данните за 2006 г. показва печалба от 479 хил. лв. и парични средства от 4.16 млн. лв. И при двете институции най-големият разход е персонала (още по темата: Не е зле да работиш за БФБ!).

Ръстът на оборотите и сделките на БФБ води до ръст на приходите на двете институции. Оборотът на БФБ скача от 3.38 млрд. лв. през 2006 г. до 9.95 млрд. лв. за миналата година. Броят сделки в това време скача от 213.6 хил. до 490.55 хил.

В същото време, последният път, когато борсата намали комисионната си, бе 2005 г. - от 0.12% до 0.10%.

Централен депозитар събира по 0.5 лв. за всяка сделка, дори и за 1 акция на "Химко" (цена 0.11 лв.), като плащат и двете страни на транзакцията. ЦД събира такси и от всички дружества, регистрирани там, като проявяващите интерес могат да проверят тарифата, състояща се от 65 точки.

Основен акционер в БФБ е държавата, като същото се отнася и за ЦД. Основният проблем, освен държавната собственост, е, че и двете институции са монополи и пазарните принципи не важат тук.

При инвестиционните посредници конкуренцията оказва своето влияние, като таксите значително се понижиха през последните години (има още накъде). Средната комисионна при по-големите играчи е 0.3% от стойността на сделката (при около 1% преди 2-3 г.), като това обикновено изключва тези на БФБ и ЦД.

В крайна сметка, обикновеният инвеститор плаща около 0.5% при транзакция. На развитите борси, които се надяваме някой ден да достигнем, този разход пада до стойности от порядъка на 0.1% общо.

При сключването на споразумението с Дойче Бьорзе от БФБ съобщиха, че комисионните няма да се увеличават!? Финансовите параметри на договора за въвеждане на новата платформа за търговия Xetra, за съжаление, останаха неоповестени за инвестиционната общност. Но това не бива да ни учудва за България - също в тъмнина остават договори като тези за магистрала "Тракия", "Южен поток" и т. н.

В крайна сметка, пазарните механизми може би ще подействат за понижаването на комисионните на посредниците при ръста на клиентите и оборотите на борсата, но дали БФБ и ЦД, като монополни, държавни институции, ще ги последват е съвсем друг въпрос.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg