Всички погледи отправени към Йелън днес

2325
Всички погледи отправени към Йелън днес

Инвеститорите ще търсят през тази седмица сигнали, относно по-нататъшната политика на Фед относно лихвите. Очакванията за юнското им увеличение рязко спаднаха, след изключително слабите данни за заетостта в САЩ през изминалия месец. 
 
Новоразкритите работни места възлязоха на 38 000, което бе най-слабото им повишение от финансовата криза насам и далеч под очакванията за 164 000 нови работни места. Лошите данни подхраниха спекулациите, че Фед едва ли ще прибегне до повишение на лихвите на тази и следващата си среща.
 
На конференция във Филаделфия днес, Йелън се очаква да даде последните насоки относно бъдещата политика на Фед, преди срещата на комитета по парична политика на 14-15 юни.
 
„Ще трябва да слушаме много внимателно анализите на Йелън в условията на много негативно представяне на пазара на труда“, коментират анализатори на BNP Paribas в писмо към клиентите си.
 
Инвеститорите ще следят, дали Йелън, която заяви през изминалия месец, че очаква лихвите да се повишават „през следващите месеци“, ще се придържа към думите си.
 
Фед повиши нивото на лихвите за пръв път през декември, от близо десетилетие, но от тогава се въздържа от по-нататъшни подобни действия, в очакване на повече яснота за състоянието на щатската икономика и в условията на волатилност на фондовите пазари.
 
Другата насока, в която ще е насочено инвеститорското внимание са резултатите от проучванията за потенциалното напускане на Великобритания на ЕС. 
 
Според инвестиционната банка J.P. Morgan, преднината на групата за оставане на страната в границите на ЕС е много крепка от едва два процентни пункта, спрямо близо осем преди седмица.
 
„С наближаването на датата на референдума, пазарите ще станат още по-чувствителни към всяка промяна в нагласите на гласоподавателите“, според анализаторът на Unicredit Корнелиус Пърпс.
 
В допълнение в сряда ще бъдат изнесени данните за индустриалното производство във Великобритания, които могат да натежат допълнително в една от двете посоки.
 
В Европа, данни за индустриалния сектор ще предложат повече яснота относно това как върви икономическото възстановяване.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg