Втори ден на значителни загуби за родните индекси в началото на годината

827
Втори ден на значителни загуби за родните индекси в началото на годината

И втория ден на новата година индексите приключиха на отрицателна територия, като понижението им бе значително. Най-голям спад регистрира широкият BG40, който загуби 2.3% от стойността си, до ниво от 504.83 пункта и явно ще станем свидетели на пореден тест на психологическото ниво при 500 пункта.

На 19 декември индексът регистрира своеобразен минимум при ниво от 488.03 пункта, което бе и най-ниската му стойност на затваряне от три месеца. Доста е възможно, ако спадът продължи и индексът отново се върне под 500 пункта, да станем свидетели на тест на посоченото ниво.

Като ключов момент може да се окаже този тест, а неуспешното му преодоляване е възможно да инициира силно повишение и началото на един "дългоочакван" ръст през първия месец на новата година, известен като "януарски ефект".

Индексът SOFIX се понижи с 1.7%, до ниво от 1 707.48 пункта, като и тук е възможно да станем свидетели на опит за пробив на кръглото ниво от 1 700 пункта.

С 1.3% се понижи относително младият BGTR30, до ниво от 1 071.21 пункта.

Случайно или не, пониженията на родната борса са в унисон с настроенията на световните фондови пазари. След значителните понижения на щатските такива през вчерашния ден, загуби претърпяха индексите в Азия, както и в повечето от страните от ЦИЕ.

Понижение по време на днешната борсова сесия отбелязаха почти всички основни позиции, като определено вниманието на инвеститорите бе насочено към търговията с акциите на Холдинг Пътища, която бе подновена днес.

След като стартираха с повишение, спрямо старата цена преди въвеждането на сплита, в крайна сметка акциите на компанията се понижаваха почти през целия ден. Последните сделки по позицията се сключиха при цена от 1 523 лв., което отговаря на стара цена от 38 075 лв., или минимален ръст от последната им такава от 38 000 лв.

Може да се каже, че понижението на борсата през вчерашния и днешния ден става на фона на слаби обеми. Днес оборотът на борсата бе около 6.8 млн. лева.

С 3.9% поевтиняха днес акциите на Трейс груп холд, до ниво от 268.13 лв. Понижения отбелязаха още книжата на Арома с 4.7%, Индустриален Холдинг България с 2.3% и Монбат - 1.6%.

При относително активна търговия на страната на губещите бяха още акциите на Еврохолд, поевтинели с 2.7%, до ниво от 6.56 лв. и обем от над 12 300 броя.

Значително поевтиняха и акциите на Булстрад, загубили днес 4% от стойността си, до ниво от 245.76 лв. и обем от малко над 200 броя.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg