Взаимните фондове масово бият пазара в първите осем месеца

2030
Взаимните фондове масово бият пазара в първите осем месеца

Индустрията на взаимните фондове се развива с добри темпове. Както вече посочихме, към края на юни активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, са се увеличили с близо 30%, до 2.4 милиарда лева, спрямо 1.86 милиарда лева година по-рано.

Като процент от БВП общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към юни 2015 г. е 5.6% при 4.4% от БВП към юни 2014 г.

Вижте още: Алтернативите за нашите пари


Въпросът е как са се представяли фондовете и оправдават ли инвеститорските очаквания в условията на спад на глобалните фондови пазари в последните седмици и слабо представяне на родния капиталов пазар?

За да отговорим на този въпрос, ще погледнем към представянето на родните фондове от началото на годината и ще го съпоставим с това на индекса на сините чипове SOFIX, на база на статистиката на БАУД.

Фонд Доходност 2015
Алфа SOFIX Индекс -12,40%
Алфа Избрани Акции -12,10%
ДФ Астра Комодити -19,24%
ДФ Астра Енерджи -22,05%
ДФ Астра Ценни Метали -19,95%
ДФ Инвест Класик -15,68%
ДФ Инвест Актив -13,66%

* Данни: БАУД

От началото на годината индексът на сините чипове е загубил 11.5% от стойността си. Добрата новина за инвеститорите е, че само седем от 109-те фонда, влизащи в статистиката на БАУД (управляващи активи на стойност 788 милиона лева), са регистрирали по-лошо предствяне от това на индекса.

От тях три са базирани на стоки (ценни метали, суровини и енергийни ресурси), като трябва да се сравняват с представянето на индекса, следящ суровините на международните стокови пазари (понижили се с подобни проценти).

Единият от фондовете с по-лошо представяне е базираният на SOFIX индексен фонд, което до голяма степен е логично, предвид на факта, че той следи индекса, като доходността му се утежнява с такси и комисиони.

Или казано по друг начин, почти всички фондове са изпълнили основното си предназначение - да се представят по-добре от пазра, което, между другото, е силната им страна в моменти на пазарни спадове.

Фонд Доходност 2015
ДФ ПФБК ВОСТОК 16,80%
ДФ "Експат Бондс" 5,00%
ДФ ОББ Глобал Фарм Инвест 4,74%

* Данни: БАУД

А ето и трите фонда, които са направили нещо повече – отличили са се с най-доброто представяне в индустрията от началото на годината. Не е изненада, че сред тях доминират фондове, инвестиращи на световните пазари, в защитни сектори или в облигации.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ангел
# 0
11:09 | 3 September 2015
Моля, поправете правописната си грешка в антетката на втората колонка и в двете таблички и обърнете внимние, че данните за фондовете на "Варчев Мениджинг Къмпани"ЕАД са към 28.11.2014 г., т.е. отчайващо неактуални са!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg