Захарни заводи е инвестирал 5.07 млн. лв. през 2006 г.

1242
Захарни заводи е инвестирал 5.07 млн. лв. през 2006 г.

За модернизацията и реконструкцията на производствените мощности на „Захарни заводи” АД през изтеклата 2006 г. са вложени 5.07 млн. лв., става ясно от доклада за дейността на дружеството, публикуван на сайта на БФБ-София.

Основните средства – 3.869 млн. лв. са насочени към Завода за спирт, а други 751 хил. лв. към Завода за захарни изделия. Направените инвестиции са главно за подмяна на остарялото оборудване, автоматизиране на технологичния процес, намаляване на материалните и енергийните разходи и решаване на важни екологични проблеми.

През настоящата година ръководството на Захарни заводи си поставя няколко основни задачи - избиране на вариант за преработване на отпадните води от шлемпа, получена при производство на спирт от зърно и шлемпа, получена при производство на спирт от меласа, закупуване на електрофилтър в ТЕЦ и пекарки на вафли в Завода за захарни изделия.

Съгласно решение на Управителния съвет от 26 февруари 2007 г. “Захарни заводи” АД ще участва в учредяването на акционерно дружество за извършване на търговска дейност на територията на България “Аграна България” АД със седалище в гр. София бул.”Андрей Германов” 11.

Съвместното търговско дружество ще има следния предмет на дейност: продажба на захар, захарни изделия, всички видове нишесте и глюкоза, биоетанол, алкохол, високоинтензивни подсладители, изомалцови продукти на захарна основа, изработка на материали на ишлеме и др.

Дружеството ще се учреди с капитал в размер на 400 хил. лв., разпределени в същия брой акции с номинална стойност 1 лев. Аграна Цукер” Гмбх Виена притежава 51% от капитала на дружеството, докато “Захарни заводи” АД Г. Оряховица ще притежава 49%.

“Аграна България” АД ще се занимава с дистрибуцията на захарните изделия, произведени от “Захарни заводи” АД и дъщерното “Захар” ЕАД.

За 2006 г. нетните приходи от продажби на Захарни заводи възлязоха на 100.573 млн. лв., спрямо 67.101 млн. лв. за година по-рано. Дружеството обяви нетна печалба от 2.142 млн. лв., спрямо 430 хил. лв. за 2005 г.

По важни пазари на които компанията е оперирала през 2006 год. са Хърватия, Словакия, Турция, Русия, Полша, Македония, Гърция. “Захар инвест” АД притежава 43.00% от капитала на дружеството, докато “ГУ-Фарадей” ЕООД и “Ритъм-4-ТБ” ЕООД имат по 25.58 и 25.55 на сто.

Днес по позицията се изтъргуваха 7 акции на нива от 83.86 и 84.00 лв. за ценна книга.  

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg