Защо да инвестираме в дивидентни компании (включително и на БФБ)

4961
Защо да инвестираме в дивидентни компании (включително и на БФБ)

С наближаването на лятото, когато традиционно родните публични компании гласуват своя дивидент, тази тема на БФБ ще става все по-актуална.

Тя е на днвене ред в условията на рекордно ниски лихви по депозитите, които са изключително близо до нулевите нива. 

Преди да обсъждаме дивидентите обаче трябва да си изясним един въпрос - защо да изберем да инвестираме в дивидентни компании?


Основната причина е, че те са източник на постоянен доход, отвъд очакванията за реализиране на капиталовата печалба (доколкото дивидентът е сигурен при всяка една конкретна компания).

Дивидентът е в основата на много количествени методи за оценка на това дали една акция е подценена или не. В същото време, дивидентите дават по-добра възможност да планирате капиталовите потоци, идващи от вашите инвестиции.

Инвестирането в дивидентни компании е един от най-добрите начини да се инвестира на фондовите пазари, според редица специалисти, както и според дългосрочната статистика на развитите фондови пазари (за съжаление, достъп до такава на БФБ нямаме поради младостта на фондовия ни пазар).

Според изследване на Standard & Poor’s, изплащащите дивидент компании са генерирали доход за инвеститорите 22 пъти по-висок от този, генериран от компаниите, неизплащащи дивидент, за периода между 1972 и 2014 година (с отчитане на изплатения дивидент).

Например тютюневата компания Altria е най-добре представящата се дивидентна компания на всички времена, както и на-добрата инвестиция за последните петдесет години.

Един долар, инвестиран в широкия индекс през 1968 година, би се превърнал в 87 долара към днешна дата. Един долар, инвестиран в акциите на Altria обаче, би се превърнал в 6 638 долара към днешна дата, или средна годишна възвръщаемост за периода от 20.6%.

Как стоят нещата на БФБ?

През август петте дружества (от Sofix), изплащащи най-висок дивидент, претърпяха само една промяна – напускането на Фонд за недвижими имоти България и влизането на Стара планина Холд на негово място. Останалите четири компании с най-висок дивидент бяха Адванс Терафонд, превилигированите акции на Химимпорт, М+С Хидравлик и Монбат.

Средната дивидентна доходност на тези компании бе при ниво от 6.95%, въз основа на цената на акциите им през август.

Новият състав на така формираната група регистрира средна загуба за инвеститорите от 7.2%, с отчитане на изплатения дивидент, което бе по-добре от понижението на индекса SOFIX от 11.7%.

В същото време изминалата година бе втората поредна на по-добро представяне на дивидентните компании от това на индекса. За сравнение, през 2014 година те донесоха среден доход за инвеститорите в размер на 40.2% при едва 6.6% за индекса.

Дали изпреварващото представяне на така наречените „кучета на SOFIX” ще продължи и през тази година и как ще се промени съставът им - тепърва предстои да видим.

При всички положения обаче инвеститорите би следвало да очакват, че част от посочените пет компании отново най-вероятно ще са сред компаниите, изплащащи най-висок дивидент и през тази година.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg