Защо половината от ДФ са с отрицателна доходност за последната година

1745
Защо половината от ДФ са с отрицателна доходност за последната година

Вчера Profit.bg публикува материал "Само седем фонда с доходност от над 10% за последните 12 месеца". В него се вижда, че половината от фонодвете с над еднoгодишна история са с отрицателба доходност за последните 12 месеца. Това породи желанието у екипа на финансовия сайт да потърси каква може да е причината за подобни резултати.

„Неблагоприятната пазарна конютура в световен мащаб оказа негативно влияние и върху българският капиталов пазар. Колективните инвестиционни схеми се оказаха в неблагоприятна ситуация, която изискваше преструктуриране на портфейлите в условията на падащи цени и пренасочване на паричния ресурс към активи с фиксиран доход,“ коментира по темата Ангел Хаджисйки, брокер в ИП Капман.

Според него при корекция на пазара не всички акции реализират еднакви движения. „Именно и на това се дължи разликата в отчетената от началото на годината доходност на фондовете,“ допълни Хаджиски - „Все пак следва да се има в предвид, че препоръчителният времеви хоризонт при инвестиции в колективни инвестиционни схеми е от 3 до 5 години, в зависимост от това дали е балансиран или рисков профилът му.“

Развигор Христов, инвестиционен консултант в КД Секюритис е на мнение, че за всеки договорен фонд е необходимо да има определена база за сравнение, на чиято основа може да се направи анализ на представянето им.

„В случая при високодоходните и съответно високо рискови фондове, инвестиращи в български акции, това може да бъде индексът SOFIX. За последните 12 месеца той е спаднал с повече от 15%,“ коментира Христов.

Той допълни, че индустрията на ДФ в България е още твърде млада, като повечето от тях са на една- две години от началото на публичното им предлагане. „Според мен за по правилно сравнение е необходима история на договорния фонд от 5-6 години, за да може да се прецени до каква степен управлението му е добро,“ обобщи Развигор Христов.

„На първо време трябва да започна с това, че статистиката, която сте използвали за фодовете, обхваща периода за последните 12 месеца. От тях девет са месеци на силно изразен низходящ тренд,“ каза Димитър Георгиев, брокер в Елана Трейдинг - „Намираме се в непознат за Българска фондова борса по-дългосрочен низходящ тренд. В подобна ситуация е нормално не малка част от фондовете да са реализирали за периода отрицателна доходност или възвръщаемостта да е далеч под резултатите от минал период.“

Той смята, че на фона на общата финансова криза част от българските фонд мениджъри са се справили добре и са реализирали прилична доходност. „В подобна неблагоприятна ситуация всяка възвръщаемост от над 0% е похвална“, допълни Георгиев.

Въпреки това на посочената статистиката трябва да се гледа и диверсифицирано, вметна той като някои фондове се справят по-добре от други.

„През есента на 2007 г., когато бе и пикът на пазара, се получи феномен, при който толерантността към риск от фондовете бе неоправдано висок. Това доведе до факта, че точно в началото на низходящия тренд наблюдавахме бум на нови капитали, които се вляха на пазара,“ уточни Георгиев.

Според него сега се случва обратното - толерантността към риск е на много ниски нива и съответно желанието за нови инвестиции във фондовете е ограничено. „За бъдеще доходността на фондовете няма да зависи единствено от пазарната конюнктура, но и от диверсификацията на портфейлите на фондовете“, е уверен Георгиев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...