Защо ЦКБ и Еврохолд се търгуват под цената на увеличението?

1886
Защо ЦКБ и Еврохолд се търгуват под цената на увеличението?

Акциите на ЦКБ и Еврохолд България се търгуваха до сряда с право за участие в предстоящите увеличения на капитала на двете публични компании, чиито процедури ще започнат едновременно на 25-и този месец. Емисионната цена на новите акции и в двата случая е определена на 1.50 лева, което е значително над пазарната стойност на търгуваните на БФБ-София книжа. Само да припомним, че цената при Еврохолд България бе коригирана веднъж през септември. Според първоначалните планове на мениджмънта на групата увеличението трябваше да се случи при 1.7 лв. емисионна цена за лот.

Но какво се има предвид, като се каза „сериозно над пазара"? Акциите на ЦКБ затвориха в сряда с 31.3% под фиксираната емисионна цена, а разликата при Еврохолд същия ден бе от 17%. Ето защо решихме да проверим на какво се дължи това разминаване между оценките и какви изводи можем да си направим от създалата се ситуация.

„Има съществена разлика между емисионната и пазарната цена при Еврохолд и още по-фрапираща разлика при Централна кооперативна банка. Причините за това са няколко и при двете компании са от различно естество", коментира Благовест Крачев, брокер в Карол.


Общата причина и при двете дружества според експерта е пазарната конюнктура у нас и в Европа, а дори и по света.

„Негативизмът на пазарите и недоверието в тях кара хората да продават акции и фактът, че мажоритарният собственик и мениджмънтът имат намерение да записват акциите на цени от 20% до 50% над пазарните, не е достатъчно основание да накара инвеститорите да търгуват акцията на тези нива", обясни Крачев. „Логиката е по-скоро такава, че се чака поредният продавач, който да свали цената на акциите, и думи от типа - „няма смисъл да се натискаме да купуваме акциите на по-високи цени, като не е ясно кога ще смачкат цената за пореден път", често може да се срещнат, още повече, че парите в момента са изключително ценен актив".

Макар ситуацията при двете компании да има сходни черти, то помежду им все пак има и разлики.

„Конкретно при отделните акции, разликата според мен се дължи на желанието и/или необходимостта на мажоритарните собственици за набиране на външни средства", смята Крачев, като добави, че видимо при Еврохолд, привличането на пари и от чужди инвеститори е една от целите, за разлика от ЦКБ, поради което и разликата в емисионната и пазарната цена е по-малка при Еврохолд.

„На този етап ми изглежда, че ЦКБ правят увеличението на капитала по задължение, поради което необходимостта от привличане на пари извън мажоритарния собственик не е съществена", каза в заключение експертът.

Представител от пазара, пожелал анонимност, представи други четири възможни варианта, като обяснения на отворилата се разлика между пазарната и емисионна цена при акциите на ЦКБ и Еврохолд.

„Според мен, увеличението при ЦКБ е над пазарната, защото все пак акциите стигнаха до 1.8 лева, което е над емисионната. Вероятно решението е взето, преди да се сринат пазарите и е съобразено с тогавашните условия", посочи като първи вариант експертът.

„От друга страна и двете компании се търгуват при по-ниски от счетоводните си стойности на акция и колкото по-висока е емисионната,и близка до счетоводната, толкова по-малък е разводнителният ефект", обясни той.

От трета страна, според него, зависи до колко мажоритарите са склоннии и до колко имат финансов ресурс да запишат от новите акции, без да загубят дял в компаниите, които на практика притежават, и в този смисъл, колкото е по-висока емисионната цена, толкова по-малко на брой акции ще са нужни за вливане на едно и също количество ресурс в компанията и съответно, това може да стане с по-малка жертва на дял в нея от страна на мажоритарния собственик.

„Има и четвърта възможност, която на мен ми се струва най-вероятна", каза пазарният участник. „Увеличаване на дяловете на мажоритарите в съответните дружества, тъй като останалите акционери вероятно няма да запишат при тези условия и ще продадат правата си".

Дали последното предположение ще се сбъдне, предстои да разберем съвсем скоро.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg