Заспалите компании–ябълка на раздора в градината на пазара

1535
Заспалите компании–ябълка на раздора в градината на пазара

„Заспалите" дружества на Българска фондова борса и нерешените въпроси около бъдещето на над 200 неликвидни публични компании си остават ябълката на раздора за представителите на инвестиционната общност в страната. Мине се и не мине и ето, че някой ги изкара от забвението и атмосферата се наелектризира.

Няма и как да е иначе, когато проблемът засяга всички заинтересовани страни на капиталовия ни пазар - мажоритарни акционери, инвеститори (институционални и дребни), борсовия оператор и надзорен орган, всеки със собствените си мотиви.

Комисията за финансов надзор бе домакин в края на октомври на "тайната вечеря" на представителите на същата тази общност, състояла се, за да обсъдят проблема с борсовото бъдеще на „заспалите" дружества. Срещата стана факт по-малко от месец след началото на тримесечното наблюдение над повече от 200 публични компании и премахването на сегментите на Неофициалния пазар на акции. С него се цели пресяване на публично търгуваните компании на пода на борсата.

Интересен е фактът, че браншовите организации, всяка със своите мотиви, се обединиха на срещата и настояха от БФБ да обмислят промяна в Правилника и по-конкретно на чл. 37 от Част ІІІ на документа, засягащ условията за допускане до търговия на дадена емисия на Официален и Неофициален пазар. От паметната записка се вижда още, че от борсата е трябвало да внесат съответните заявления в КФН до 3 ноември 2009 г.

От документа става ясно, че Васил Велев, председател на АИКБ, е категорично против изменения и допълнения в ЗППЦК, които да въведат задължение на мажоритарите на дружества, подлежащи на сваляне от търговия, да отправят търгово предложение.

„Причините за това са, че на мажоритаря ще бъдат вменени задължения поради причини, зависещи не от него, а от регулирания пазар. Разходите за мажоритарите биха били съществени. Освен това не е ясно кой ще отправи търгово предложение, ако дружеството няма мажоритар", смята изразителят на волята на мажоритарните акционери на публичните компании у нас.

Председателят на БАЛИП Любомир Бояджиев заяви на срещата, че не поддържа инициативата на БФБ за делистване на дружествата при настоящите критерии, и допълни, че от асоциацията желаят отмяната на новите критерии в Част ІІІ от Правилника. Той обърна внимание на факта, че доскоро в списъка на очакващите делистване дружества е имало такива, които са били активно търгувани на БФБ.

Сред мотивите за подобна позиция Бояджиев изтъкна ограничаване на възможността да се сключват сделки с акции на свалените дружества (т.е. трудно би могло да се намери купувач на добра за инвеститора цена), данъчното третиране на сключените сделки би било различно съобразно ЗДДФЛ (т..е. сделките ще са облагаеми и това ще е в ущърб на инвеститорите), някои КИС биха изпаднали в нарушение на чл. 195, ал. 1 и 2 от ЗППЦК, защото акциите на свалените от търговия дружества няма да имат пазарна цена и няма да отговарят на законовите изисквания и др.

Стоян Тошев, председател на БАУД, заяви, че моментът за промяна на критериите и свалянето от търговия не е подбран правилно с оглед икономическата обстановка в страната.

Против новите правила на борсата се обяви и Даниела Пеева, председател на АДВИБ, която не подкрепя изменението на критериите в Част ІІІ от Правилника на БФБ и би било подходящо тяхното отпадане и да не се стига до сваляне от търговия на дружества.

Никола Абаджиев, председател на БАДДПО, заяви, че направените промени в правилника на БФБ създават на този етап непреодолими проблеми на пенсионноосигурителните дружества, които са инвестирали в компании, които са застрашени от "делистване". „Проблемът се състои в това, че при настъпването на такова "делистване" съответните ПОД ще бъдат поставени в положението на нарушители на изискванията на сега действащия КСО", уточни Абаджиев.

Според асоциацията проблемът може да бъде решен или чрез промяна на КСО или с промяна на Правилника на БФБ. Абаджиев също се обяви в подкрепа на формираното от болшинството становище, че БФБ трябва да обсъди и вземе решение за промяна на правилника, т.е. за отмяна на разпоредбите, свързани с задължителното "делистване".

Тук идва и становището на борсата, изразено от изпълнителните директори на оператора Бистра Илкова и Иван Такев. Двамата настояват за свалянето от търговия на дружествата, които не отговарят на определените в Част ІІІ критерии, както и че „това би било добър знак и стъпка за повишаване на имиджа на регулирания пазар".

Според Ралица Агайн, заместник председател на КФН и ръководител "Надзор на инвестиционната дейност", обаче подобряването на репутацията на БФБ не бива да става за сметка на всички пазарни участници, още повече, че за тях ще произтекат неблагоприятни финансови последствия.

По отношение на пенсионните фондове става ясно, че поради изискванията на КСО, ще трябва незабавно да се освободят от инвестициите си в дружества, които не се търгуват на регулиран пазар и такива продажби биха били при неизгодни условия за тях.

„Всички участници на срещата се обединиха около виждането, че считат интересите си за застрашени и БФБ следва да върне предишните критерии в Правилника си относно свалянето от търговия", пише още в паметната записка от срещата. - „Едва в последствие и след обсъждане със заинтересованите лица да се приемат нови критерии. Представителите на асоциациите посочиха, че считат правата и интересите си за засегнати от действията на БФБ по сваляне от търговия на дружествата".

„Нямаме обяснение защо, след като КФН е одобрила в две производства промените в Правилника, сега настоява за нови промени", коментираха за Profit.bg от борсата.

Оттам ни информираха, че на свое заседание на СД на оператора от 20 ноември е разгледано изпратеното от заместник председателя на КФН и ръководител "Надзор на инвестиционната дейност" писмо, „засягащо проведена в КФН среща с някои представители на инвестиционната общност".

„Съветът на директорите е взел решение по въпроса, което е изпратено до всички членове на КФН, както и до всички съсловни организации", посочиха от БФБ. - „В предстояща среща с финансовия министър Симеон Дянков от борсата ще изложат своите аргументи, подкрепени със съответните анализи, статистически данни и изводи".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg