Жп. Инфраструктура: Заложените прогнози са консервативни

1965
Жп. Инфраструктура: Заложените прогнози са консервативни

Днес се проведе пресконференция на “Железопътна Инфраструктура – Холдингово дружество” АД по повод на предстоящото първично публично предлагане на дружеството. На нея присъстваха Апостол Апостолов и представители на испанската FCC, която е строител на "Дунав Мост" 2.

Цялата инвестиционна програма на дружеството до 2014 г. е за 65 млн. лв., а прогнозните приходи са консервативни, обявиха от дружеството.

За 2008 г. компанията очаква приходите от дейността да достигнат 49.055 млн. лв., а печалбата да е 6.96 млн. лв. Година по-късно печалбата ще е 15.757 млн. лв. при приходи от 80.276 млн. лв., а за 2010 г. се прогнозират 120.04 млн. лв. приходи и 24.792 млн. лв. положителен финансов резултат.

Тези резултати се очаква да бъдат постигнати при обновяване и реновиране на 15% от железопътния парк в страната ни, като дружеството има потенциал да поеме и по-голям процент и да участва във всички поръчки, коментираха от компанията.

При записване на цялото количество по минималната цена пазарна капитализация ще е 307 млн. лв., като е предвиден 6 месечен "lock up период" за мажоритарите.

Първичното публично предлагане ще се осъществи от 25 до 27 юни., като мeтодът на подписката ще е "book- building", а минималната цена ще е 5 лв.

Основни акционери в дружеството са Васил Божков и Орлин Хаджиянков със съответно 80 и 20%. Непосредствено след предлагането те ще имат 72.72 и 18.18 на сто.

На инвеститорите ще бъдат предложени до 5.583 млн. акции, или 10% от настоящия капитал, който е в размер на 55.834 млн. лв. При успешно записване капиталът ще нарасне на 61.4 млн. лв., а набраните средства ще са минимум 27.917 млн. лв.

Разпределението на акциите ще е ясно на 30 юни, а плащането ще се осъществи от 1 до 3 юли. Очаква се търговията с акциите на компанията да стартира около средата на август 2008 г.

“Железопътна Инфраструктура” консолидира дейността на четири дружества от железопътния бранш: „Ремонтно възстановително предприятие – Кьоне” АД, гр. София; „Локомотивен и вагонен завод” ЕАД, гр. Русе; „Завод за стоманобетонови конструкции и изделия” ЕООД - гр., София и Национален изследователски институт по транспорта” ЕООД, гр. София.

Oчаква се през 2009 г. към компанията да се присъедини нова дружество. Това е БДЖ Трансимпекс, коментира Орлин Хаджиянков, зам-председател на НС на компанията.

* Очаквайте видео материали от презентацията!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg