Златно пресичане при SOFIX, време е за силен ръст

1730
Златно пресичане при SOFIX, време е за силен ръст

Един от най-силните технически сигнали за промяна на тренд и очаквано силно движение, според много технически анализатори по света е така нареченото „златно пресичане“ - или моментът, в който линията на 50-дневната пълзяща средна величина (SMA) пресече тази на 200-дневната.

Предвид на относително рядкото случване на това пресичане, на него се отделя изключително голяма внимание и се смята, че такова е следвано от силно движение в съответната посока.

Посоката е надолу при слизане на 50-дневната линия под тази на 200-дневната и нагоре при преминаването на по-краткосрочната над по-дългосрочната линия.

Именно последното се случи през изминалата седмица.

На трети октомври 50-дневната SMA превиши макар и плахо (с един пункт) за пръв път от много време насам 200-дневната такава. От тогава насам обаче, превесът й се запазва и дори засилва леко. Към днешна дата краткосрочната линия е с три пункта над дългосрочната такава.

За да посочим, важността на това явление ще се върнем назад в историята на индекса. От 2001 година насам такова пресичане се е случвало 4 пъти (като изключим последното от миналата седмица).

И в четирите пъти сме били свидетели на силно движение в съответната посока, което е видно от таблицата по-долу:

Дата на пресичане Сигнал SOFIX % до следващ сигнал
20/08/01 Нагоре 93.22 1595.34%
13/02/08 Надолу 1580.4 -77.19%
07/08/09 Нагоре 360.56 16.61%
01/04/10 Надолу 420.44 -24.12%
03/10/12 Нагоре 319.04 ?

* данни Profit.bg

Определено това дава изключително силна доза оптимизъм в очакванията ни за началото на силен и дълъг тренд нагоре или най-малкото по-дълбока корекция, която да продължи поне година и да отведе индекса с минимум 20-на процента нагоре.

За целта 50-дневната SMA трябва трайно да се настани над 200-дневната такава, както и нивата на индекса да не падат под 50-дневната SMA.

Последното условие е ключово, за да не станем свидетели на понижение още известно време, преди началото на трайния възходящ тренд.

В тази насока има известни признаци за притеснение, предвид на факта, че при настоящите си нива индексът на сините чипове SOFIX е само на 3 пункта над 50-дневната си SMA.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции и други ценни книжа

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg