Атинската фондова борса се присъединява към SEE Link

903
Атинската фондова борса се присъединява към SEE Link

Aтинската фондова борса се присъединява към SEE Link. След борсите в Белград, Любляна и Баня Лука - това е четвъртата институция, която се включва в регионалната платформа за търговия на ценни книжа. Така, заедно с трите борси-учредители, SEE Link ще обхваща 7 пазара.

„Предвид значимостта на Атинската борса и нейната пазарна капитализация, която възлиза над 32 милиарда евро, присъединяването й към SEE Link e много положителен сигнал за по-нататъшното развитие на регионалния капиталов пазар.“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листвани на тези пазари. Трите борси регистрираха обща компания през май 2014 г. със седалище в Скопие.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) подкрепи първоначалната фаза на проекта SEE Link с грант от 540 000 евро, с който да се създаде електронна система за извършване на поръчки. Средствата бяха осигурени от ЕБВР чрез финансиране от донорите на банката през Специален фонд на акционерите в нея. Успоредно с това, участващите борси предоставиха за проекта 80 000 евро.

Системата за поръчки на SEE Link функционално бе завършена в края на март. В началото на април бяха обявени и двата индекса на сини чипове SEE LinX и SEE LinXEWI, които се състоят от 10-те най-активно търгувани компании, листвани на трите борси-учредители на платформата.

SEE Link осигурява ефективен достъп за инвеститори и местни брокери до регионален пазар, който за момента е с капитализация над 26 милиарда евро, близо 400 ценни книжа са налични за търговия, а 25 инвестиционни посредници и банки изявиха готовност за свързване с платформата.

Разширяването на проекта в региона ще спомогне за интегрирането на локалните капиталови пазари, като осигурява по-ефективен достъп за инвеститори и местни брокери, и в същото време позволява на участващите фондови борси да останат независими.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg