Бъфет спечели милиарди долари от инвестицията си в Apple

699
Бъфет спечели милиарди долари от инвестицията си в Apple

Акциите на Apple заемат 40% от портфейла на Berkshire Hathaway. Именно тази инвестиция носи на Уорън Бъфет впечатляващите 40 млрд. долара от дъното на пазарите, достигнато през март.

Инвестицията помогна изключително много за доходността на Berkshire, тъй като останалите му големи вложения, които са в сферата на застраховането и енергетиката, се представиха слабо по време на пандемията от коронавирус.

Бъфет купува първите си 10 млн. акции на Apple през май 2016 г. Само в рамките на 4 години той увеличава своя дял до 245 млн. акции, оценени днес на повече от 95 млрд. долара. Инвестицията направи Berkshire Hathaway вторият най-голям инвеститор в Apple, като пред нея е единствено Vanguard.


Бъфет е заплатил 35 млрд. долара за покупката на всичките си акции на Apple, което му определя средна цена от около 141 долара на акция. Това означава, че до момента той е спечелил над 60 млрд. долара.

Акциите на Apple са добавили повече от 10% в последния месец, с което доходността от началото на 2020 г. вече възлиза на 32%.

Супер 6 - кои са тези компании и как се представят през 2020 г.?Акциите на Netflix поскъпват с близо 70%, но въпреки това има и компания, която се представя по-добре от тях

Apple спечели ключовото съдебно дело срещу Европейската комисия, която настояваше, че американската компания трябва да върне на Ирландия 13 млрд. евро данъци (14 млрд. евро с лихвите). Дъблин е опростил тези средства под формата на данъчни облекчения, но Брюксел настояваше, че това е неправомерна държавна помощ.

Акциите на Berkshire от клас А са добавили повече от 6% за юли до цена от 286 271 долара за брой. Те обаче бележат спад от 15% от началото на 2020 г.

Бъфет днес нарича Apple третият най-голям бизнес на компанията. „Това е най-добрият бизнес в света, който познавам“, каза преди време Оракулът от Омаха, както често наричат 89-годишния инвеститор.

Berkshire също така продължава да увеличава дела си и в Amazon. Той вече притежава 533 300 акции от компанията, оценени на 1.6 млрд. долара.


12 цитата на Чарли Мънгър - дясната ръка на Уорън БъфетМисля, че златото е нещо страхотно, което да зашиеш в дрехите си, ако си еврейско семейство във Виена през 1939 г., но смятам, че цивилизованите хора не купуват злато

Е, всеки прави грешки, включително и Бъфет. Той понесе доста критики за това, че продаде на загуба всичките си книжа от най-големите авиокомпании в САЩ.

Те обаче се представят по-добре от очакваното, въпреки сериозните понижения на превозените пътници в периода на пандемията. Само през юни акциите на United и American Airlines добавиха 20% към стойността си, а Delta отчете ръст от 10 на сто.
 

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg