Българска компания търси 20 млн. лв от борсата

3556
Българска компания търси 20 млн. лв от борсата

Комисията за финансов надзор потвърди проспект за първично публично предлагане на емисия акции, издадени от Алмагест АД.

Компанията ще предложи на инвеститорите 250 000 привилигеровани акции с номинална и емисионна стойност от 80 лв. всяка. При положение че емисията бъде записана на 100%, това ще означава, че Алмагест ще набере 20 млн. лв свеж ресурс.

Алмагест е единственият български производител на биоетанол – дехидратиран етилов алкохол, който може да бъде използван като заместител на бензиновото гориво в двигателите с вътрешно горене.

При изгарянето на биоетанол отделяните в атмосферата парникови газове са с минимум 60% по-малко, в сравнение с използването на бензинови горива.


Технологичните решения, използвани в завода, гарантират високи нива на енергийна ефективност на производството.

В производството на Алмагест се използват изключително материали с естествен произход – зърно (царевица, пшеница, сорго и др.) като основна суровина, както и отпадната от селскостопанското производство слама като енергиен източник, с което се замества традиционното гориво с минерален произход – природният газ.

Компанията приключи 2017 г. със загуба от 3.1 млн. лв. спрямо отрицателен финансов резултат от 4.7 млн. лв. за година по-рано. Приходите от продажби намаляват от 54.5 млн. лв. през 2016 г. на 48.2 млн. лв. за 2017 г.

Годишният отчет на дружеството все още не е публикуван нито на сайта на компанията, нито в Търговския регистър, показа справка на Profit.bg

Дивидентът! Не забравяйте дивидентаЕдна от основните ползи на инвестициите в публични компании е, че част от тях носят доходност, по-висока от тази по депозитите

Това ще е поредното публично предлагане, което се задава на Българска фондова борса в следващите месеци. Очаква се преди листването на Алмагест това да направят от Биодит, която ще се опита да набере 2.4 млн. лв финансиране.

Компанията изработва биометрични системи за сигурност и е първата, която се възползва от ваучерната програма за листване на борсата.

Инвеститорите у нас са в очакване на поне още две листвания, обявени в последните месеци. Това са първата частна болница у нас Хигия и производителят на първата българска суперкола – Sin Cars International. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg