Българската QuarkXR е на път да набере 2,9 млн. лв. за смесена реалност

1088
Българската QuarkXR е на път да набере 2,9 млн. лв. за смесена реалност

© QuarkXR / От ляво надясно: Красимир Николов - изпълнителен директор, Блейк Уинд - Експерт Бизнес развитие - САЩ, Драгомир Стойчев - технически директор

Българският разработчик на решение за смесена реалност QuarkXR е на път да набере над 1,7 млн. лева от български, румънски и други европейски инвеститори, като първа стъпка от общ рунд 2,9 млн. лева. 
 
Технологичната компания, която предоставя инфраструктура за виртуална и добавена реалност, преди дни беше официално одобрена от румънската инвестиционна платформа SeedBlink.
 
За настоящия си рунд QuarkXR има договорени над 1,4 млн. лв. (725 хил. евро) от българския фонд Vitosha Venture Partners и няколко други инвеститори, а от бизнес ангели се очаква да дойдат оставащите около 290 хил. лв. (150 хил. евро).
 
Интересът към екипа идва след редица постижения в последните 6 години: Сделки с клиенти като Deutsche Telekom, Orange Silicon Valley, Orange France, Telenet и др., както и привлечени инвестиции от LAUNCHub, HTC Vive Investment, Васил Терзиев, ODACIO и CEO Angels Club.
 
Със своята облачна технология QuarkXR позволява потапянето във висококачествена виртуална и добавена реалност без нужда от мощен компютър. Потребителите получават обработената картина от най-близкия до тях сървър и могат да се възползват с лекота чрез всеки безжичен хедсет.

SeedBlink е първата в ЦИЕ лицензирана платформа за алтернативни инвестицииПлатформата за съвместни инвестиции в европейски стартъпи получи лиценз от румънския орган за финансов надзор (ASF) като доставчик на услуги за групово финансиране съгласно ECSPR


„За да разгърнем допълнително потенциала на своята технология и да стъпим на още нови пазари, сме в процес на набиране на общо 875 000 евро“, споделя съоснователят и управител на QuarkXR Красимир Николов. „Изключително радостни сме, че имаме заявената подкрепа от силни партньори като Vitosha Venture Partners и че бяхме сред одобрените компании за платформата за бизнес ангели SeedBlink”, допълва той.

 
Софтуерното решение, впечатлило редица инвеститори от няколко държави, е насочено основно към телекоми и големи корпорации от различни индустрии. Има и значителен интерес от страна на автомобилните производители, които имат нужда от качествено, бързо и безопасно обучение на новите кадри в своите заводи. Именно там се намесва безжичната виртуална и добавена реалност, която QuarkXR осигурява.
 
Българската компания е лидер по отношение на брой приложения на технологията в бизнеса и неотдавна беше отличена от NVIDIA като пионер в областта на Смесената Реалност. Решението им е подходящо както за производството, така и за военното дело, медицината, човешките ресурси, развлекателната сфера и др.

Български стартъпи влизат в акселераторската програма Bosch Startup HarbourАкселераторската програма е първата подобна инициатива на българското подразделение на Bosch за проекти в областта IoT и AIoT - Bosch.IO, у нас


Наскоро QuarkXR стана част от програмата на Bosch - Startup Harbour - където компаниите ще си колаборират над потенциални приложения в областта на дигитализацията, Future of Work, изкуствен интелект, Интернет на Нещата и др.

Платформата за частни инвеститори (познати още като бизнес ангели) SeedBlink е румънска, но вече има и български клон. Към нея могат да се присъединяват желаещи, които са готови да вложат минимум 2500 евро в избран от тях проект. За да бъдат одобрени за представяне пред бизнес ангелите, набиращите средства компании минават сериозен процес по подбор. 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg