Български фонд с близо 30% доходност през 2019 г.

3485
Български фонд с близо 30% доходност през 2019 г.

© Pixabay.com

През 2019 г. фондът на Карол Капитал Мениджмънт – ДФ Адванс Източна Европа, е взаимният фонд с най-добро представяне с доходност от + 29.9%.

ДФ Адванс Възможности в Нова Европа приключи годината с доходност от +11.3%, значително побеждавайки бенчмарк индекса си.

Отлично беше и представянето на глобалния фонд на Карол – Адванс Глобал Трендс, чиято стойност нарасна с +17.9% през 2019 г.

Ключов фактор за силното представяне на Адванс Източна Европа е позитивното развитие на руския пазар през изминалата година, отчитат експертите на ККМ.

При средно тегло от 48% в портфейла на фонда руските позиции допринасят за 2/3 от реализираната доходност. От друга страна, фондът генерира над 50% от възвръщаемостта си благодарение на експозицията си към енергийния сектор и добивната промишленост.

Дори след ръста през 2019 г. регионът на Централна и Източна Европа остава най-евтин в световен мащаб, търгувайки се с висок дисконт спрямо останалите развиващи се пазари, основно под влияние на ниските оценъчни коефициенти на руските и турските акции, смятат анализаторите на управляващото дружество.

Отчитайки рестартирането на монетарни стимули от основните централни банки, те очакват част от допълнителна ликвидност в глобалната финансова система да се насочи към по-рискови активи.

В този смисъл, със затихване на търговските спорове и последващо обръщане на нагласите към развиващите се пазари, регионът на Централна и Източна Европа има потенциал да привлече парични потоци под формата на портфейлни инвестиции.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg