Българско дружество инвестира във финансово суперприложение

3116
Българско дружество инвестира във финансово суперприложение

© Unsplash

Инвестиционното дружество HR Capital (Ейч Ар Кепитъл АД) е направило инвестиция в Plum, информират от The Recursive.

Гръцкият AI асистент за финансово планиране е набрал 24 млн. долара в поредния си рунд за набиране на капитал.

Приложението за управление на лични средства е базирано в Лондон, но вече разполага с близо 2.5 млн. клиента в Европа, а приходите му на годишна база показват ръст от 189%.

Набраните средства ще бъдат използвани за предлагането на нови продукти от страна на Plum, както и за навлизане на американския пазар, пише FinExtra.


Само преди два месеца Plum успя да набере нови 14 млн. долара от фондове, като Ventura Capital, Global Brain, Venture Friends и др.

До момента компанията вече е набрала 43 млн. долара, като оценката й от юли насам се е повишила три пъти.

Приложението планира да обяви старт в още няколко европейски държави, сред които Нидерландия, Португалия, Белгия, Италия, Финландия, Австрия и Германия.

Финтех компанията също така планира да предостави на клиентите си и картов продукт, който ще им помага да следят разходите си и да бюджетират по-лесно. Достъпът до европейски и британски книжа и крипто активи ще следва по-късно през 2022 г.

Целта на Plum е да направи управлението на парите на клиентите си по-лесно, като по този начин им помогне да увеличават богатството си.

Какво е HR Capital?

Инвестиционното дружество, основано от Христо Христов и Радосвет Радев, успя да постигне над 3.5 пъти увеличение на инвестирания капитал в последните 4 години.

Сред компаниите, в които HR Capital участва, са водещи имена в областта на електронната търговия, телемедицината, смарт фермерството, дигиталните услуги и високите технологии. Сред тях са eBag - лидер в онлайн търговията на хранителни стоки, BIODIT - специализирана в разработването на биометрични системи за сигурност, Superdoc & Healee – платформи за телемедицина и онлайн записване на час при лекар, Agrigate Media - медия в областта на селското стопанство.

Инвестициите на компанията са и в 3 успешни фонда: Endeavor Catalyst – фонд с над 200 инвестиции, сред които и 29 компании-еднорози. Eleven 2.0 - с един значителен екзит (SMS Bump към Yotpo), и компании, като Payhawk, GTMHub,  Nitropack, eBag, Econic, както и новият фонд – Eleven 3.0.

HR Capital планира да разпределя 50% от общата разпределяема печалба на дружеството между акционерите си. Освен това инвестиционната компания ще предложи по 2 нови акции за всяка притежавана от инвеститорите след приемане на одитирания годишен отчет за 2021 г.

Предлагането

HR Capital планира да набере близо 1.5 млн. лв. с опция за допълнителни близо 1 млн. лева чрез първично публично предлагане на пазара на растеж на Българска фондова борса (БФБ) – BEAM.

Компанията ще предложи на инвеститорите 333 000 броя безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции клас „А“ при емисионна стойност на всяка акция от 4.48 лв.

Очаква се датата на провеждане на IPO аукциона на борсата да бъде на 15 декември, като методът на провеждане ще е на принципа на най-големия остатък, където в случай на по-голям интерес и презаписване акциите ще се разпределят пропорционално между всички инвеститори.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg