БАЛИП стана член на ICSA

1633
БАЛИП стана член на ICSA

Членовете на Международния съвет на асоциациите за ценни книжа (International Council of Securities Associations или ICSA) одобриха заявлението за членство в организацията на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). По този начин БАЛИП се присъединява към тази най-представителна и авторитетна международна организация на националните асоциации на професионалните участници на капиталовия пазар, финансови посредници, дилъри и брокери на ценни книжа.

ICSA е учредена през 1988 г. с цел да се обединят организациите на инвестиционните посредници и брокери/дилъри на ценни книжа в условията на глобализиране на капиталовия пазар и предвид необходимостта да се споделя опит и информация, да се работи за установяване на добри практики и да се сътрудничи за развитието на пазара.

Учредена е в Токио през 1988 г. от Регулаторната асоциация на финансовите посредници, мениджъри и брокери на Великобритания, Френската асоциация на борсовите посредници, Асоциацията на инвестиционните дилъри на Канада, Японската асоциация на дилърите на ценни книжа, Асоциацията на бизнеса с ценни книжа на САЩ и Националната асоциация на дилърите на ценни книжа на САЩ.

ICSA работи в тясно сътрудничество с Международната организация на регулаторите на ценни книжа (IOSCO) и Европейския комитет на регулаторите на ценни книжа (CESR), с Базелския комитет за надзор върху банките, с Постоянната група за финансови действия, координираща международната дейност по въпросите на борбата срещу изпирането на пари (FATF), с Международната асоциация на капиталовите пазари, Световната федерация на борсите, Асоциацията за фючърси и суапове, Международната асоциация за суапове и деривативи и други международни и национални асоциации на професионалните участници на капиталовия пазар.

Целите на ICSA са да работи за развитието и стабилността на международния капиталов пазар, да насърчава хармонизацията на регулаторните режими, взаимното признаване на процедури и регулации и да съдейства на членовете си за обмен на информация и взаимоизгодно сътрудничество.

Понастоящем ICSA работи по широк спектър от проблеми, с които се сблъсква инвестиционния бизнес - проблемите, свързани със системния риск при финансовите институции и укрепването на последните, изискванията за ливъридж и ликвидност при посредниците и кредитните институции, регулирането на извънборсовите пазари (особено OTC пазари за деривативи), отношенията с клиенти, мерки за възстановяване на доверието към капиталовия пазар, уредбата на фидуциарните задължения на посредниците, саморегулиране и контрол, отношенията с регулаторите на ценни книжа и др.

Председател на ICSA е Рене Карсенти, председател и на Международната асоциация на капиталовите пазари, бивш главен финансов директор на Европейската инвестиционна банка и бивш първи главен финансист на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Членове на ICSA са:

Австралийската асоциация на финансовите пазари (Australian Financial Markets Association /AFMA/);

Асоциация на посредническите институции на капиталовия пазар на Турция (Association of Capital Market Intermediary Institutions of Turkey /TSPAKB/);

Френска асоциация на финансовите пазари (Association Française des Marchés Financiers /AMAFI/);

Асоциация на финансовите пазари в Европа (Association for Financial Markets in Europe /AFME/);

Италианската асоциация на посредниците на ценни книжа (Associazione Italiana Intermediari Mobiliari /ASSOSIM/);

Асоциацията на фирмите, опериращи с ценни книжа на германските борси (Bundesverband der Wertpapierfirmen an den deutschen Börsen e.V. /BWF/);

Датската асоциация на дилърите на ценни книжа (Danish Securities Dealers Association /DSDA/);

Международната асоциация на капиталовия пазар (International Capital Market Association /ICMA/);

Регулаторната организация на инвестиционната индустрия на Канада (Investment Industry Regulatory Organization of Canada /IIROC/);

Асоциацията на инвестиционната индустрия на Канада (Investment Industry Association of Canada /IIAC/);

Японска асоциация на дилърите на ценни книжа (Japan Securities Dealers Association /JSDA/);

Корейската финансово-инвестиционна асоциация (Korea Financial Investment Association /KOFIA/);

Шведската асоциация на дилърите на ценни книжа (Swedish Securities Dealers Association /SSDA/);

Асоциацията на индустрията с ценни книжа и финаносви пазари на САЩ (Securities Industry and Financial Markets Association /SIFMA/);

Асоциацията на индустрията с ценни книжа на Тайван (Chinese Taiwan Securities Association /CTSA/).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg