Банки и емитенти се готвят за тежка година на пазара на облигации

815
Банки и емитенти се готвят за тежка година на пазара на облигации

© Pixabay

Банкерите и емитенти се подготвят за трудна година за пласирането на еврооблигации, след като дните на евтините пари са към своя край.

Януари често е най-натовареният месец за пласирането на нови облигации, но след като кредитните пазари изгубиха най-големия си поддържник и на фона на политически заплахи, като брекзит и фискалните планове на Италия, в добавка към глобалния търговски конфликт, компаниите трябва да помъдреят по отношение на предизвикателствата на пазара през 2019 г.

На мода в момента са опортюнизмът, емисиите с нарастващ купон и по-високите лихви.

“Годината, като цяло, ще е на периоди, но мнозина ще се опитат да получат достъп до пазара през януари,” казва Дуейн Елджи, директор отдел Синдикирани заеми в Societe Generale SA. “След като бъде приет фактът, че спредовете няма да се върнат до нивата от началото на 2018 г., на пазара ще се завърнат редица емисии.”


Картината е сходна с тази от последните седмици на 2018 г., след като финансовите условия се влошиха и лихвите по кредитите нараснаха като реакция на вдигането на лихвените нива в САЩ и края на програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ).

“Това, на което ставаме свидетели за първи път от много години, е, че ако пазарът е лош, това означава, че има риск за изпълнението на сделките. Хората са наясно с това и искат да избегнат този тип пазар,” казва Фрейзър Рос от Deutsche Bank AG.

Липсата на големи сделки по сливания и поглъщания допълнително може да се отрази на продажбите на облигации, според него.

Изтеглени емисии

Германският производител на авточасти ZF Friedrichshafen AG и компанията за обработка на разплащания Ingenico Group изтеглиха емисиите си в последните няколко месеца, изтъквайки като причина неблагоприятните пазарни условия.

Производителят на шоколадови изделия Barry Callebaut AG и базираната в САЩ Emerson Electric Co. все още не са емитирали облигации, въпреки че и двете компании вече се срещаха с инвеститори за евентуалните емисии.

Продажбите на нови облигации падат с 18%, до 227 млрд. евро през 2018 г., според данни на Bloomberg, като SAP SE вероятно бе последната компания, която пласира корпоративни облигации за годината на 3 декември. 

Затварянето на пазара през декември може да означава, че в момента има повече емитенти, които изчакват и ще се опитат да пласират облигации следващия месец.

Емитентите през януари може да са първите, които няма да се възползват от програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи, тъй като централната банка слага край на количественото улесняване на стойност 2.6 трлн. евро в края на годината. В тази сума се включват и закупените корпоративни облигации за 180 млрд. евро на първични и вторичния пазар.

Централната банка обяви, че ще инвестира средствата от падежиращите облигации, въпреки че засега не е ясно каква ще е комбинацията между нови облигации и покупки на вторичния пазар. Сред облигациите с падеж през следващия месец са емисии на компании, като BMW Finance NV, BASF SE и Orange SA, според данни на Bloomberg. BMW често е един от първите емитенти на пазара всеки януари.

Влизането по-рано на пазара може да помогне на емитентите да избегнат волатилността, свързана с предстоящите рискови събития, като излизането на Великобритания от ЕС на 29 март. Този списък от геополитически опасности може лесно да повлияе дори и на скромните очаквания за емисии на първичния пазар през следващата година.

“Най-голямото притеснение е липсата на решение по тези въпроси,” казва Мариано Голдфишър от Credit Agricole CIB. “Човек може да анализира фундаменталните характеристики на една компания, но несигурността на политическата обстановка може да провали всичко.”

Предвид всичките тези неясноти, няма консенсусно мнение около това колко копроративни облигации ще бъдат пласирани в Европа следващата година. Анализатори от Barclays Plc и JPMorgan Chase & Co. очакват емисиите да нараснат през тази година, докато от UniCredit SpA са на противоположното мнение.

BNP Paribas SA и Morgan Stanley прогнозират до голяма степен обемите да останат без изменение през тази година.

Ръст на разходите

Краят на подкрепата от страна на ЕЦБ допринесе за скок при лихвите тази година. Средният спред по корпоративните облигации в евро скочи със 75%, до 151 базисни пункта, което е най-високото ниво от близо три години, според индекса Bloomberg Barclays. Емитентите просто ще трябва да приемат, че тези нива няма да слязат надолу скоро, според Суки Ман, основател на Creditmarketdaily.com.

“Лихвите са по-високи, спредовете са по-големи и разходите за обслуване са по-високи,” казва той. “Ще трябва да вдигнем летвата по-високо през 2019 г.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg