Белгийска компания купува „Девин“ АД за 120 млн. евро

12875
Белгийска компания купува „Девин“ АД за 120 млн. евро

Лидерът на българския пазар за бутилирана вода „Девин“ АД ще бъде закупен от белгийската компания Spadel за минерална и изворна вода, бе официално съобщено вчера.

В комюнике, публикувано на интернет страницата на Spadel, компанията съобщи, че е постигнала споразумение да закупи дела от 93.29% на настоящия мажоритарен собственик на „Девин“ - Advent International. Сделката е на стойност 120 млн. евро и трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

Компанията Spadel е базирана в Брюксел и има действащи операции в Белгия, Холандия, Франция и Уелс. Тя се занимава с производство на минерална и изворна вода и безалкохолни напитки. Приходите й за миналата година възлизат на 242 млн. евро.

В съобщението Spadel определя „Девин“ като „водещата компания за бутилирана вода в България“, чийто персонал наброява 478 души. Очаква се за 2016 година компанията да регистрира приходи от 46 млн. евро и оперативна печалба от 10.7 млн. евро.

Управляващият директор на Spadel Марк Дюбоа коментира: „Придобиването ще позволи на Spadel да добави нов географски стълб към вече съществуващите си бизнеси в Белгия, Холандия, Франция и Великобритания. Сделката е част от стратегията на Spadel да предлага води със силна регионална позиция и подкрепя целта на компанията да гарантира доходен и устойчив растеж.“

За "Девин" АД

"Девин“ АД е основана през 1992 г. като дружество с ограничена отговорност между физически лица и Община Девин. От 1999 година компанията е акционерно дружество със 100% частен капитал. От август 2007 г. до юни 2010 г. „Девин“ АД е публична компания с акции за свободно търгуване на Българската фондова борса, сочи информация на сайта на компанията.

От 2010 г. насам „Девин“ АД е собственост на международния фонд за управление на дялови инвестиции „Адвент Интернешънъл“. Изпълнителен директор на компанията е Томас Кренбауер. Основен предмет на дейност е бутилирането и продажбата на минерална вода, изворна вода, газирани и негазирани безалкохолни напитки.

„Девин“ АД притежава концесия за водоползване на сондажи 3 и 5 в региона на град Девин, Родопите, от които се бутилира минерална вода DEVIN. Натурална, от екологично чист регион, тя притежава уникален минерален състав и приятен вкус. „Девин“ АД разполага и с разрешително за водоползване на извор Балдаран, от който се бутилира изворна вода DEVIN –  много слабо минерализирана (82 мг/ л) и бедна на натрий (6,2 мг/л). 

„Девин” АД осигурява работа на над 400 души. Продуктовата гама на DEVIN включва минерална вода, изворна вода,  газирана вода, плодови сокове Frutelli и Granini, както и енергийните напитки Red Bull. 

Също така „Девин” АД е лидер и в бизнеса с галони с марката DEVIN OFFICE. Компанията разполага с добре развита национална дистрибуционна мрежа, включваща над 85 партньорски фирми, както и собствена търговска база в София, която доставя минерална, изворна вода и безалкохолни напитки директно до обектите. Заедно със своите партньори „Девин“ АД доставя своите продукти до над 35 000 търговски обекта в страната.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg