Berkshire Hathaway с рекордна загуба за първото тримесечие

1749
Berkshire Hathaway с рекордна загуба за първото тримесечие

Инвестиционният фонд на американския милиардер Уорън Бъфет Berkshire Hathaway отчита загуба от 49.7 милиарда долара за първото тримесечие на тази година. Това показват финансовите отчети на компанията, публикувани по-рано днес.

За същия период на миналата година компанията на Бъфет реализира печалба от 21.7 милиарда долара. Тази година обаче пандемията от COVID-19 нанесе тежки поражения върху почти всички активи, включени в портфейла на инвестиционния фонд.

Фондът на Бъфет притежава дялове от Bank of America и American Express, които също отчетоха сериозен спад във финансовите си резултати за изминалото тримесечие. Berkshire е акционер и някои от водещите американски авиокомпании, които са сред най-тежко пострадалите от кризата.


Икономическите трусове се отразиха на цените на акциите на много от тези компании, което директно "удря" и резултатите на инвестиционния фонд на Бъфет. Самият той обаче нееднократно е заявявал, че счетоводната печалба не казва почти нищо за състоянието на компанията, тъй като се влияе от краткосрочните флуткуации в цените на финансовите активи.

Оперативната печалба, която той счита за по-адекватен измерител на представянето на своя фонд, бележи ръст за периода от януари до март с 6% на годишна база и достига 5.87 милиарда долара.

В същото време се увеличават и паричните средства на инвестиционния фонд. Те достигат 137.3 милиарда долара, като се увеличават с близо 10% от началото на годината. Една от причините за това е липсата на атрактивни инвестиции, която принуждава Бъфет да държи голяма част от активите си в "кеш". 

По-късно тази вечер се очаква да се проведе и годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway, като за първи път в историята то ще се проведе в изцяло онлайн вариант.

Инвеститорите ще очакват да чуят мнението на Бъфет за състоянието на американската икономика и бъдещето на коропративния свят в условията на световната пандемия.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg