БФБ-София стартира търговията с държавни ценни книжа

648
БФБ-София стартира търговията с държавни ценни книжа

Българска фондова борса стартира днес търговията с държавни ценни книжа (ДЦК).

Това стана факт в резултат от съвместните усилия на Фондовата борса, Централен депозитар, Министерство на финансите и Българска народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг в рамките на пазарите, организирани от БФБ-София.

Началото на търговската сесия на БФБ-София беше дадено със специална церемония, в която участваха Маринела Петрова - заместник-министър на финансите,  Асен Ягодин – председател на Съвета на директорите на БФБ-София, Нина Стоянова – подуправител на БНБ, Васил Големански – изпълнителен директор на БФБ-София и представители на членове на борсата.

„Удовлетворени сме, че с добавянето на ДЦК увеличихме разнообразието от инструменти, които се търгуват на борсата. Така тя става още по-атрактивна за инвеститорите – цел, за която ще продължим активно да работим и за напред.“, каза Васил Големански. 

Преди седмица от Министерство на финансите подадоха заявление за допускане до търговия на 20 емисии ДЦК, които от днес се търгуват на Основен пазар BSE. Търговията с ДЦК е поредната мярка, която се реализира като част от Стратегията за развитие на капиталовия пазар в България.

За да изградят стабилен пазар на ДЦК с траен интерес на инвеститорите към него, Фондовата борса и Централен депозитар обявиха днес инициатива– няма да начисляват такси към свои членове за търговия с този вид инструменти, ако и те съответно не таксуват своите клиенти. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg