БФБ-София стартира търговията с държавни ценни книжа

730
БФБ-София стартира търговията с държавни ценни книжа

Българска фондова борса стартира днес търговията с държавни ценни книжа (ДЦК).

Това стана факт в резултат от съвместните усилия на Фондовата борса, Централен депозитар, Министерство на финансите и Българска народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг в рамките на пазарите, организирани от БФБ-София.

Началото на търговската сесия на БФБ-София беше дадено със специална церемония, в която участваха Маринела Петрова - заместник-министър на финансите,  Асен Ягодин – председател на Съвета на директорите на БФБ-София, Нина Стоянова – подуправител на БНБ, Васил Големански – изпълнителен директор на БФБ-София и представители на членове на борсата.

„Удовлетворени сме, че с добавянето на ДЦК увеличихме разнообразието от инструменти, които се търгуват на борсата. Така тя става още по-атрактивна за инвеститорите – цел, за която ще продължим активно да работим и за напред.“, каза Васил Големански. 

Преди седмица от Министерство на финансите подадоха заявление за допускане до търговия на 20 емисии ДЦК, които от днес се търгуват на Основен пазар BSE. Търговията с ДЦК е поредната мярка, която се реализира като част от Стратегията за развитие на капиталовия пазар в България.

За да изградят стабилен пазар на ДЦК с траен интерес на инвеститорите към него, Фондовата борса и Централен депозитар обявиха днес инициатива– няма да начисляват такси към свои членове за търговия с този вид инструменти, ако и те съответно не таксуват своите клиенти. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас