БФБ запазва ангажимента си към устойчивост чрез партньорство с Refinitiv

716
БФБ запазва ангажимента си към
устойчивост чрез партньорство с Refinitiv

© Pixabay

Българска фондова борса (БФБ) обяви партньорството си с един от водещите световни доставчици на данни и инфраструктура за финансовите пазари – Refinitiv, част от Групата на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group).

Refinitiv ще управлява и предоставя данни за устойчивото представяне на българските публични компании.

Тези данни във вид на рейтинги ще служат за подбор на компаниите, които ще влязат в бъдещия ESG индекс на БФБ, чиято методология се очаква да бъде приета до края на 2022 г.


„Радваме се, че успяхме да установим това партньорство с Refinitiv преди стартирането на ESG индекса. Новият индекс ще бъде изграден върху солидни показатели, които са признати като глобален опит и методология.

Вярваме, че това ще помогне на българските публични компании да подобрят своите ESG резултати в съответствие със световните стандарти и ще им позволи да допринесат за устойчивото икономическо развитие на България“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

„Горди сме да си сътрудничим с БФБ и да подкрепим стартирането на нов индекс за устойчивост в България. Тъй като правителствата в глобален аспект следват активни устойчиви икономически програми, ESG е основен приоритет за борсите и компаниите.

Нашето сътрудничество осигурява надежден измерител на ефективността на ESG практиките на местните компании, като им позволява да работят за дългосрочна устойчива икономика в страната“, добави Антонио Де Грегорио, управляващ директор за Централна и Източна Европа в Refinitiv.

Bee Smart Technologies набра успешно 1.2 млн. лв от пазар beam на БФБBee Smart Technologies е втората компания oт хранителната индустрия, която прави успешно IPO на пазар beam след Smart Organic

БФБ дава възможност на българските публични компании да предоставят своите ESG данни и чрез Oxygen - специалната дигитална платформа, представена наскоро от Financial Market Services, дъщерна компания на борсата.

През 2020 г. Refinitiv дебютира с Fund ESG Scores, за да улесни прехода на индустрията към устойчиво инвестиране, последван от Refinitiv Deals Intelligence Sustainable Finance League Table Rankings – първото и единствено ранкиране, което комбинира както устойчиви продукти, така и устойчиви компании, като така води до създаването на найизчерпателните класации за устойчивост, познати на пазара.

Като член на Глобалния договор на ООН, Refinitiv е част от общност от над 9000 компании в 135 страни, които са се ангажирали да прилагат отговорни бизнес практики.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg