Биодит с дебют на Beam пазара

2392
Биодит с дебют на Beam пазара

© Биодит

Днес (4 март) акциите на Биодит ще дебютират на Българска фондова борса.

Компанията успя да набере 1 млн. лв. свеж ресурс, като по този начин стана първата, която се листва на новосъздадния Beam пазар.

Пазарът за растеж на МСП beam е специален пазар, организиран от Българска фондова борса (БФБ), който дава възможност за финансиране на дейността на малките и средни компании в България.

Основната цел на Пазар beam е да осигури на малкия и среден бизнес възможност за набиране на капитал при по-облекчени условия, в сравнение с регулирания пазар, като в същото време им предостави сходни предимства на тези на публичните компании.

Пазар beam се явява и междинно звено по пътя на една компания към същинското листване на Основния пазар на БФБ.


Какво трябва да знаем за Биодит?

Биодит е динамично развиваща се високотехнологична компания, специализирана в разработването и производството на модерни биометрични системи за контрол на достъпа, сигурност и обслужване на работното време.

Нейният основател Юлиан Софрониев заяви по време на официалната презентация преди предлагането, че продуктите на компанията вече се ползват от 5% от фирмите у нас с персонал от над 250 души.

Набраните 1 млн. лв. ще бъдат използвани за развитието на компанията, като приоритет е навлизането на пазара в Испания, известен със силно развитата си туристическа индустрия.

Софрониев също така посочи, че в следващите 2-3 години компанията няма да разпределя дивидент, а ще реинвестира всичко, което спечели. Очаква се през 2023 г. Биодит да осъществи и увеличение на капитала, за да може да продължи със своя бурен ръст.

Какъв е основният въпрос в момента?

Над 2.6 пъти бяха презаписани акциите на технологичната компания по време на предлагането. Това ще рече, че са останали неудовлетворени инвеститори, които са искали да запишат още 1.6 млн. акции.

Или иначе казано, Биодит можеше да намере доста по-голяма сума от настоящите 1 млн. лв. 

10 факта, които до този момент инвеститорите не знаеха за БиодитБиодит е първата компания, която ще излезе на BEAM пазара на Българска фондова борса. Компанията е допусната от БФБ на пазара за растеж на малки и средни предприятия, като публичното предлагане стартира на 21 януари

Тъй като компанията вече е публична, тя ще трябва да решава на свое общо събрание дали да не предложи допълнителни акции в следващите месеци, както и при какви условия ще се случи това – дали при 1 лв. за акция или по-високи.

Какви финансови резултати прогнозира Биодит?

Прогнозните данни от компанията предвиждат да намали загубата си до 96 хил. лева през 2021 г. и да излезе на печалба от 489 хил. лева през идната година.

Нетната печалба на Биодит за 2023 г. се прогнозира да възлезе на 1.493 млн. лева, а за следващите две години се планират 2.787 млн. лева и 4.675 млн. лв. Прогнозните данни са съставени въз основа на настоящата COVID-19 обстановка и биха претърпели сериозни подобрения, ако тя се нормализира и това доведе до възход на туристическата индустрия.

Какви новини обяви компанията в последните седмици?

В края на януари стана ясно, че още един хотел в България – Хотел Гела, е избрал хотелското решение на Биодит.

Преди дни път от компанията информираха, че Българска стопанска камара е избрала за своята нова бизнес сграда BIA SKY Office Building иновативната система за управление на достъпа на Биодит.

Вчера стана ясно, че Биодит и водещата консултантска компания в сектора на бизнес имотите в България - Cushman&Wakefield Forton, ще си партнират в създаването на дигитална платформа за достъп и услуги в офиси и офис сгради. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg