А. Пеев: Пенсионните фондове да увеличат позициите си в български акции

1792
А. Пеев: Пенсионните фондове да увеличат позициите си в български акции

© Profit.bg

Международните капиталови пазари се успокоиха след резултата от гръцкия вот и дори заформят положителен тренд в предвид очаквания за нова намеса от страна на ФЕД за стимулиране на американската икономика, коментира за Profit.bg Александър Пеев, инвестиционен консултант в Съгласие Асет Мениджмънт.

През последните дни на БФБ се забелязва натиск за продажба от страна на институционални инвеститори по ликвидните позиции като котировките в повечето случаи са достигнали исторически минимуми. На фона на чуждите пазари, ако тези инвеститори се откажат от желанието си да продават на тези ниски нива, очакванията, разбира се, ще са за положителен тренд, още повече, че през последните седмици индексите на БФБ – София са сред най – спадащите по света.

„Приканвам пенсионните фондове да увеличат позициите си в български акции, въпреки несигурността в глобален мащаб“, заявява Александър Пеев.

Първо – котировките на по – ликвидните ценни книги са на исторически дъна и когато те купуваха преди на пазарни нива 10 – 20 пъти по – високи от сегашните не се притесняваха, а сега са вложили значителни рискове за такова действие.

Второ и най - важно – пенсионните фондове са с дългосрочен хоризонт на инвестиране и рано или късно сегашната им инвестиция ще им осигури, поне с 60-70% степен на вероятност, добра възвращаемост за идните 5-10 години.

Трето – увеличавайки дела си в български акции от пенсионните дружества, допускам и допълнително участие от дребните инвеститори, заформяйки възходящ тренд или поне пазарните нива ще бъдат подкрепени и ликвидността, за която всеки говори, ще дойде по естествения си начин.

Четвърто – редно е поне минимална част от парите на осигурените да се инвестират индиректно в българската икономика, смята Александър Пеев.

* Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg