Акции на деня - банките

1113
Акции на деня - банките

Днешната търговия отново бе разнопосочна, като индексите продължават да търсят трайна посока, след силното им начало в първия ден и последвалата корекция вчера.

В крайна сметка, след като през по-голямата част от деня се търгуваха на минус, родните индекси приключиха деня с повишения.

В тези условия обаче, няма как да не ни направи впечатление една ясно изразила се тенденция днес. Книжата на търгуваните на борсата банки регистрираха ръст при активна търговия и значителни обеми.

Акциите на Първа инвестиционна банка добавиха 3.1% към стойността си до ниво от три лева, а тези на Централна кооперативна банка поскъпнаха с 2.9% до 1.44 лева.

Трябва да отбележим и значителните обеми, при които двете финансови институции се търгуваха от съответно над 42 000 за ПИБ и над 70 000 акции за ЦКБ.

Най-голямо повишение регистрираха книжата на БАКБ, добавили 5.8% към стойността си.

Нека да припомним, че за първите шест месеца на 2009 г. печалбата на банковата система у нас е близо половин милиард лева, сочат данни на БНБ.

И макар това да е с 31.61% по-малко от година по-рано, когато банките у нас отчетоха рекордните 728 млн. лв. печалба, все пак това е един сериозен положителен финансов резултат, сочещ относителната стабилност на системата.

Друго, което трябва да подчертаем е, че резултатите на публично търгуваните банки у нас са значително по-добри от средните за сектора.

Печалбата на КТБ дори се е повишила с 42.8% за първото полугодие в сравнение с миналото, докато тази на ЦКБ е нараснала с 10.7%. Това са и единствените две банки регистрирали ръст за периода на годишна база.

По-малки от средните намаления на печалбите си са регистрирали още ПИБ и БАКБ, съответно от 20.8% и 24.2%.

Единствената с по-лошо от средното представяне, сред публичните банки е СИБАНК, чиято печалба за полугодието се е понижила с 40.8%, според справка на Profit.bg.

Повишението на родните банки далеч не е необосновано. Финансовите институции по света стартираха с възстановяването си значително по-рано, като върнаха голяма част от изгубеното и са сред най-печелившите отрасли на световните капиталови пазари.

Причината - очакванията за това, че най-лошото вече е история и че светът относително бързо и сигурно излиза от рецесия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Razbirasht
# 0
14:08 | 12 August 2009
Alo na kakwo se dulgi dohodnostta na zapadnite banki mola kagete istinata- 1.Na ogromnite uwolnenija na personal. 2.Na propmeni wuw schetowodnoto otpiswane na kreditite. 3.Ogromnite pomoshti koito poluchha ot dyrgawata. 4Na wuzobnowenite dalaweri s akcii i spekula. 5.Wsichko towa sa lugi za pred publikata i inwestiitorite da im kupjat akciikite.Borsdat ae edna perachnica na pari-tja ne suzdawa nishto.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg