Акциите на ЕЛАРГ се изстреляха след предложение за ликвидация (  4EC  )

1964
Акциите на ЕЛАРГ се изстреляха след предложение за ликвидация

Акциите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ скачат с над 26% тази сутрин до 0.86 лв. за брой, след като снощи стана ясно, че Съветът на директорите на дружеството предлага доброволна ликвидация.

„Съветът на директорите, воден от голямата разлика между пазарна цена на активите на Фонда и пазарната капитализация на ЕЛАРГ, предлага на акционерите да се поеме курс към монетизация на активите, като се влезе в процедура на ликвидация, а събраните средства да се разпределят на инвеститорите“, се казва в корпоративно съобщение.

На 29.02.2012 г. ще бъде свикано извънредно Общо събрание, за да може да се вземе решение по предложението на Съвета на директорите.

„Въпреки положителните тенденции на пазара на земеделска земя и подобряването на перспективите пред дружеството, цената на акциите на Фонда остава ниска, като финансовите пазари продължават да се влияят от външни фактори и не оценяват по достойнство свършената от ръководството работа и повишената стойност на активите ни“, коментират от Съвета на директорите.

Ликвидацията на фонда ще даде възможност на акционерите ни да получат средства, по-близки като стойност до пазарната цена на активите, която е много по-висока от пазарната капитализация на ЕЛАРГ в момента, посочва още от компанията.

Като довод от СД посочват, че към 31.12.2010 г. земеделската земя е на стойност 95 млн. лв., към които следва да се добавят 15 млн. лв. за парцелите ни в местността „Камбаните”, докато пазарната стойност на акциите в обръщение е едва около 40 млн. лв.

„Този голям дисконт на пазарната капитализация спрямо стойността на активите не е оправдан и не е в интерес на акционерите, много от които отчитат позициите по реалните борсови котировки. В интерес на нашите инвеститори преди време Общото събрание на Еларг реши да удължи живота на Фонда до 2018 г., но продължаващите негативни тенденции на фондовия пазар предполагат друго решение.“, се казва в изявлението на СД.

Преди да се вземе официално решение за поемане на курс към ликвидация от извънредното Общо събрание на акционерите (ИОС), Съветът на директорите очаква да бъдат изготвени и одобрени годишните финансови отчети за 2011 г. и съответно да се вземе решение за разпределение на дивиденти за 2011 г. Решението за ликвидация на Фонда (ако бъде взето такова от предстоящото ИОС) няма да засегне облигациите, които ще бъдат изплатени първи в рамките на процедурата.

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ-София, 4EC – профил и борсова статистика
Автор: Павлин Петков

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg