Акция на деня - Евроинс

728
Акция на деня - Евроинс

В последната сесия за седмицата основните индексите на Българска фондова борса (БФБ) завършиха с повишения.

При индекса на сините чипове SOFIX ръстът беше от 1.46%, до 443.20 пункта, докато този на най-търгуваните акции BG40 добави 0.78% към стойността си, до 125.71 пункта.

Акцията на днешния ден, според екипа на Profit.bg, е ЗД Евроинс АД. Книжата на компанията поскъпнаха с 2.81% до 1.65 лв. за брой като обемът по позицията възлезе на 40 220 лота.

През последните дни правят впечатление нарасналите обеми по позицията, дължащи се на голям продавач, който се освобождава от пакета си в компанията. В същото време, акцията се радва и на сериозно търсене.

Книжата на Евроинс губят 1.84% от стойността си за седмицата, но бележат ръст от 12.25% за месеца. Пазарната капитализация на компанията е намаляла с 43.68% от началото на годината.

Премийният приход на Евроинс възлиза на 36.9 млн. лв. за първото полугодие на 2009 г.

Сумата бележи незначителен спад от 2.8% спрямо постигнатите 37.9 милиона лева за първо полугодие на 2008 година, на фона на обявеното вече от мениджмънта решение за целенасочено намаляване на експозицията на компанията по застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите" и влиянието, което оказва финансовата и икономическа криза, отразило се в спад в застраховките „Каско на МПС" и карго застраховките съответно със 7.9% и 9.1%.

За първи път след започналата в края на 2007 г. финансова криза дружеството реализира положителен резултат от инвестиции в размер на 441 хил. лв. за полугодието или 751 хил. лв. само за второ тримесечие.

От началото на август компаниите от групата на наскоро придобития от Еврохолд автодилър Авто Юнион започнаха активна работа със застрахователя, както по отношение на новите продажби на автомобили, така и по обслужване на текущите лизингови договори.

До края на 2009 г. Евроинс очаква да сключи нови 2 500 броя автомобилни полици, генерирани от новите автомобилни брандове. Допълнителният премиен приход за компанията ще възлезе на 3.5 млн. лв., което изцяло ще компенсира регистрирания спад в издадените каско полици за първо полугодие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg