Ал. Пеев: Борсата се държи от държавата, за какво говорим тогава…

2798
Ал. Пеев: Борсата се държи от държавата, за какво говорим тогава…

„Световните капиталови пазари през последните дни са в зелена еуфория, породена най – вече от отчетите на американските компании и ред добри икономически данни. Зад зеления цвят на индексите по–скоро се крият очакванията на инвеститорите за наливане отново на ликвидност от страна на ФЕД, за да подкрепи проблематичния ипотечен пазар.“, коментира за Profit.bg Александър Пеев, инвестиционен консултант в Съгласие Асет Мениджмънт.

Дълговите проблеми в Европа си остават – държавите - членки продължават да отлагат проблемите с емитирането на нов дълг и преструктурирането на такъв, вместо да се съсредоточат върху подпомагане на икономиката за създаване на добавена стойност, разширяване на пазарите и преструктуриране на икономическите системи, а всякакви споразумения за увеличаване на данъка върху капиталовите печалби, говори за политическа слабост.

Има достатъчно аргументи за потенциал за ръст на нашия капиталов пазар покрай положителните настроения навън, но наблягам на думата “потенциал” единствено, акцентира Пеев. Това, че няма ликвидност е факт, а защо няма ликвидност на борсата. Големите институционални инвеститори имат достатъчен ресурс за създаване на ликвидност на БФБ – София, но те вече инвестират навън, навън инвестират и голяма част от дребните инвеститори.

„Думата е “доверие”. Капиталовите пазари са възникнали на основите на частни партньорства, а при нас борсата се държи от държавата, за какво говорим тогава…За държавата е важно еднократния ефект да прибере пари от продажбата, но тя би следвало да има ангажимента да създаде и един капиталов пазар, който да спомага финансирането при големите български компании, които развиват бизнеса си относително добре“, посочва още Александър Пеев.

На борсата ни са допуснати до търговия около 50 облигации, с които активна търговия няма, а именно облигациите са най – точния измерител и за ефективност на пазара, и за състоянието на икономиката по отрасли. “Стратегията за развитие на БФБ-София до края на 2012 година.” - вътре има заложени доста обещания, развити са стратегии, а тази година ще чуем оправдания за това, че не са се случили нещата и виновни пак ще бъдат други.

„Идните дни ще почнат да се публикуват отчетите на публичните компании за четвъртото тримесечие на 2011 г. За мен най – интересен ще бъде отчетът на Неохим, т.к. очакванията на инвеститорите и специалистите са, че към края на годината дружеството е нормално да излезе на загуба, а основният аргумент е зависимостта от цената на природния газ. В началото на годината обаче при амониевата селитра маржът беше значителен, освен това Неохим имаше възможност за продажба на въглеродни емисии и най – вече е интересно дали модернизирането на производствените мощности е намалило вече достатъчно разходите, за да може дружеството да не излиза на загуби за една финансова година, отчитайки времетраенето на редовните ремонтни дейности. Имайки предвид дивидентната политика на дружеството, инвеститорите ще се зарадват ако резултатът на компанията е достатъчно положителен в момент, когато кешът е скъп“, коментира още Александър Пеев.

* Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Знаещ
# 0
10:01 | 20 January 2012
Като финал на коментара на инвистиционния консултант бих казал:новото ръководство на Борсата си заслужи приза"Златна малинка",за разлика от старото,което все пак"дърпаше напред"и направи борсата Мисис"Икономика"за 2007г.,помните ли това?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg