Ал. Пеев: Време е компаниите да върнат жеста на инвеститорите

1699
Ал. Пеев: Време е компаниите да върнат жеста на инвеститорите

„Световните пазари са в еуфория най–вече заради подкрепата от Китай за справяне с дълговата криза, като в момента азиатските индекси се представят изключително силно“, коментира за Profit.bg Александър Пеев, инвестиционен консултант в Съгласие Асет Мениджмънт.

„И докато навън зелената вълна царува, тук си оставаме с вечните проблеми. Както съм казвал и друг път – ликвидност няма, защото липсва доверие“, посочва още Пеев.

В такъв момент, а още повече борсовият оператор е държавен, е необходима подкрепа от държавата, да намери начин да осигури ликвидност по някакъв начин, за да предотвратява подобно влияние на капиталовия пазар от изтегляне на пари чрез обратни изкупувания, казус който е от тези дни. Не може обратно изкупуване от едно УД да предизвиква смущения – явно е нужда подкрепа сега за осигуряване на ликвидност, защото доверието изисква повечко време, коментира Александър Пеев.

Предстоят идните месеци общи събрания на акционерите – нека всички публични компании, които направиха първични публични предлагания 2007 г. и 2008 г. и които имат реализираната достатъчна печалба за 2011 г. разбира се, да решат да раздадат дивидент такъв, че дивидентната доходност поне да е минимум 10% – 12%. Това ще насочи вниманието на големи институционални инвеститори като пенсионните дружества и те спокойно биха осигурили така желаната ликвидност, смята Пеев.

„Нека тези публични компании да го направят, защото когато имаха нужда от финансиране, то им се осигури и те продадоха акции на висока цена, а инвеститорите им се довериха. Нека сега стане обратното – те да дадат дивидент под формата на кеш, за да може следващия път когато тези компании имат нужда от финансиране, инвеститорите да ги предпочетат инвестиционно“, призовава Александър Пеев.

* Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

сашко
# 0
14:02 | 15 February 2012
Сашко да каже кога неговите работодатели от Тимимпорт ще дадат дивиденти. Щото при тях е големия проблем. Другите криво ляво дават.
философ
# 1
10:02 | 15 February 2012
то нашите мажоритари квито са... да чакаш писмо от умрял ...
dj
# 2
10:02 | 15 February 2012
+1
Айшето
# 3
10:02 | 15 February 2012
А дано, ама надали...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg