Б. Иванов: Време е да преоткрием компаниите на БФБ като инвестиционна дестинация

1421
Б. Иванов: Време е да преоткрием компаниите на БФБ като инвестиционна дестинация

Нужно ли ни беше някое дружество да пристъпи към ликвидация, за да започнем отново да пресмятаме какво е счетоводна стойност на една компания, дали тя е реална или подценена (както е в много голяма част от случаите на емитенти на БФБ), коментира тази сутрин за Profit.bg Бончо Иванов, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт.

Нещо повече, ако например гледаме индустриални компании, няма да обърнем голямо внимание на подценената балансова стойност, защото знаем, че не е необходимо да се прави ревизия на стойността от вероятни данъчни съображения и ще се фокусираме към други подходи за оценка.

Но трябва да имаме предвид, че на нашата борса има компании, които аналогично- ако притежават врата, струваща 200 лева в магазина, то тя в момента е оценена от пазара на 20-30 или 50 лева. За не малка част от тези компании има причини цената да е такава и тя обикновено се търси в непрозрачния или слаб мениджмънт, слабата ликвидност на пазара и пр., посочва още Иванов

След като много хора се изредиха да посочват негативите на нашата борса, мисля, че е време постепенно да бъдат преоткрити не малка част от компаниите на БФБ като инвестиционна дестинация, смята портфолио мениджърът.

Голяма част от емитентите изградиха добра дивидентна политика, а за някои от тях тази година ще бъде рекордна за разпределение на средства към акционерите от създаването им. Трябва да добавим и факта, че сред публичните компании с добри практики към акционерите има и европейски или световни лидери в съответните ниши на бизнес.

Мисля, че за всеки анализиращ пазара, има по нещо – един ще се загледа във всички фактори, а други ще приоритизират само някои, като например ликвидирането на дадено дружество, допълва Бончо Иванов.

Затова днес фокусът логично беше насочен към някои от фондовете за земеделска земя, т.е. нека го приемем като “продължаващ опреснителен урок” от типа “Какво е подценена нетна стойност на активите“. По останалите позиции се наблюдаваше вероятно малко по-активно преструктуриране на портфейли, а епизодичните пакетни сделки трябва да приемем като продължение на дългата консолидация при нисък оборот и относително ниски ценови нива, завършва експертът.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ahadjiev
# 0
15:05 | 12 May 2012
все още страхът и шокът от спадовете през последните години не са забравени...и все пак в момента се натрупва кеш в спестявания в банките, част от който все някога е вероятно да се насочи и към борсата.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg