БенчМарк: Три сценария за 2012 г.

3195
БенчМарк: Три сценария за 2012 г.

Ако приемем капиталовия пазар за информиран, ефективен и рационален, и игнорираме фактора ликвидност, то с висока степен на сигурност можем да твърдим, че настоящите цени на активите, търгувани на БФБ, са калкулирали в себестойността си всички очаквания за развитието на бизнеса в краткосрочен и средносрочен времеви хоризонт. Очакванията не са никак розови, коментираха от БенчМарк Финанс за Profit.bg.

Георги Иванов, дилър международни пазари, ИП „БенчМарк Финанс“ АД

Перспективите се диктуват отвън, свързани най-вече с несигурност за капиталовия и паричен пазар, високи дефицити, скъп суверенен дълг, липса на ликвидност, разклатена банкова система и т.н.

Негативните ефекти върху българския бизнес и респективно върху цените на търгуваните акции са известни – труден достъп до финансиране, намален износ, междуфирмена задлъжнялост, трупане на материални запаси и по-късната им преоценка (загуба) и т.н. Всичко това следва да е вече добавено като очакване в цените на активите.

От своя страна SOFIX, като представител на най-зрелия местен бизнес, за последната половин година е в състояние на свободно падане, без дори да се забелязват някакви нива на подкрепа и се е запътил към нивото си от март 2009 г. от 260 пункта, определено като дъното на ипотечната криза. Силно впечатление прави и несиметричната корелация с външните пазари при възходящите и низходящи движения. Очевидно лошите новини отвън засилват скептицизма. Паралелът е неизбежен.

Ипотечната криза разби доверието между банките, замрази междубанковия пазар и впоследствие драстично намали световния стокооборот. Благодарение на агресивната монетарна политика и огромното парично предлагане, ликвидността бе възстановена (правилни ли са били мерките ще покаже времето). Макар сега да говорим за фалити на цели държави в сравнение с фалита на няколко инвестиционни банки или застрахователни гиганти, стоките не спират движението си.

Лошите сценарии са начертани – дефолт на гръцкия дълг, спирала в бюджетните дефицити на PIIGS, породена от високите цени на финансиране, колапс на търговските банки при активиране на бомбите в балансите на големите европейски банки с прекомерни инвестиции в лошите суверенни дългове и т.н.

БФБ е информиран, ефективен и рационален пазар (такова е допускането) и в цените на активите всички тези черни прогнози са отразени.

Сега да погледнем светлата страна. Макар и не добре изразена, воля за решаване на проблемите има. Упражняването на количествени методи (ликвидност), дългосрочни кредити за търговските банки от ЕЦБ при ниски лихви (косвено капитализиране на банките чрез репо сделки), работещи реформи (понижаване цената на финансиране за икономиките в затруднение) и т.н. Всичко това е възможно и вероятно, но ниските цени на БФБ не показват признаци за калкулиране на добрите сценарии в стойността си.

Страхът и несигурността са обсебили системния риск.

За 2012 г. приемаме три основни сценария. Негативният е свързан с изненадващи събития, задълбочаващи настоящия негативен сантимент, като неочаквани сътресения в БРИК и провал в координацията на ЕС. В този случай са възможни стойности на местния пазар под дъната от 2009-та. Умерено-негативният е запазване на настоящото статукво с нерешителни или половинчати мерки от страна на ЕС и централните банки.

В този случай очаквам продължителна консолидация в рейндж от настоящите нива и дъното (за SOFIX от 260 т.). Оптимистичният и най-вероятен сценарий е решаване на част от проблемите (или поне вземането на решителни мерки), което следва да промени настроенията и в рамките на 2012 г. SOFIX да възстанови загуби до нива близо или по-високи от 400 пункта.

Явор Узунов, анализатор, ИП „БенчМарк Финанс“ АД

Несигурността, която завладя световните пазари през последното тримесечие на 2011 година, най-вероятно ще се пренесе и в началото на следващата година. Поне за момента изглежда, че в краткосрочен план трудно може да бъде спрян низходящия импулс на фондовите и стоковите пазари, породен от дълговите проблеми на някои държави от Еврозоната.

Въпреки всичко е трудно да се направи по-точна прогноза предвид коренната промяна на пазарните настроения в рамките дори на няколко седмици. Като цяло обаче, по-вероятният сценарий изглежда подобряване на ситуацията през идната година спрямо сегашната обстановка, тъй като натрупаният опит от кризата от 2008 година ще бъде особено полезен в текущите условия.

Факт е, че мащабите на сегашната ситуация са значително по-големи, отколкото преди 3 години, но в същото време показаната до момента решимост на европейските лидери да се справят с кризата най-вероятно ще доведе до успокояване на инвеститорите и връщане на апетита им към високорискови активи. Изключвайки чисто фундаменталните фактори, които движат финансовите пазари, значителна, ако не и по-голяма, роля върху движенията оказват психологическите нагласи на участниците. Резките спадове, които наблюдавахме през есента на 2008 година, бяха продиктувани от факта, че в този момент малко хора знаеха какво може да последва и докъде може да стигне сривът. В сегашната ситуация обаче, въпреки високата волатилност, се наблюдава запазване на интереса към високорисковите активи, макар и не на нивата от средата на годината. По всичко личи, че очакванията на пазарните участници за позитивно разрешаване на дълговата криза преобладават на фона на всички проблеми, което оставя вратите пред една по-добра 2012 година отворени.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент!

Автор: Ваня Славчева

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ivo
# 0
15:12 | 19 December 2011
Празни приказки от фалирали ИП-та.Мерси.
Дръзновен
# 1
13:12 | 19 December 2011
И понеже анализирахте това как смятате да участвате на БФБ, като стойте и чакате ли??????????? Не били розови нещата, ами как да са розови след като повечето ви фондове са на средна загуба последните три години от -40/50%. За вас никак не са розови.Така е, ама и да говорите за другите, като съдите по себе си.Това вече е поредната ви глупост. И вие вземате заплати за това от губещите Ви активи.Дали не е по-добре да обявите фалит.????????????
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg