БФБ е основна цел на CEE Stock Exchange Group

1290
БФБ е основна цел на CEE Stock Exchange Group

CEE Stock Exchange Group, която се състои от фондовите борси във Виена, Будапеща, Любляна и Прага, има интерес към закупуването на още фондови борси в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), заявява Михаел Бул, главен изпълнителен директор CEE Stock Exchange Group, в интервю за CNBC.com.

Основните цели за придобиване са Букурещката фондова борса и Българска фондова борса (БФБ), но групата следи и други балкански, както и бившите югославски пазари, казва Бул.

"Периодично водим неформални разговори с букурещката борса," казва Бул, добавяйки, че за момента няма нищо конкретно с борсата, която е собственост на румънски брокерски къщи и банки и при нея все още има 5% ограничение върху правата за гласуване.

В съседна България правителството все още притежава 50% във фондовата борса, но планира да я приватизира.

"След като процедурата бъде задействана, със сигурност ще проявим интерес," казва Бул. "Като цяло ние се интересуваме от борсите на всички страни в Централна и Източна Европа."

Друга голяма борса в региона, която би могла да конкурира CEE Stock Exchange Group е Варшавската фондова борса, но тяхната стратегия е да привличат компании от други страни като Украйна, Беларус или Грузия, които да се листват, вместо да придобиват борсови оператори в региона.

Според Бул стратегията на неговата група е по-добра, тъй като листванията на чужди борси не винаги носят достатъчно ликвидност след като първоначалният ентусиазъм към една компания намалее.

"Все още смятам, че нашата група е по-привлекателна. Ние имаме по-голяма ликвидност и по-големи компании," казва Бул.

Русия е засилила влиянието си  през последните години към капиталовите пазари в страните от бившия Съветски съюз, смята Бул, според когото в този регион е трудно да се придобиват борси, тъй като нищо не става без съгласието на Русия.

Американските и британските инвеститори се завръщат на пазарите в ЦИЕ след кризата и съставляват 54% от инвеститорите там, според Бул.

Инвестициите от страна на британски и щатски инвеститори като цяло се завръщат, но тъй като на региона вече не се гледа толкова като като на развиващ се и поради бума BRIC страните (Бразилия, Русия, Индия и Китай) "никога няма да се върнем на предкризисните нива," добавя Бул.

"Не можем да се сравняваме с 10% икономически ръст в Китай, 7% в Индия и 5-6% в Бразилия," казва Бул.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
14:06 | 1 June 2011
Българският капиталов пазар отдавна е част от световните капиталови пазари. Проявеният интерес за купуване на акции на вече публичното акционерно дружество, каквото е Българската фондова борса, показва увеличаващото се търсене. Цената на всяка стока, както и на всяка ценна книга, каквито са акциите, се определя предимно от съотношението между търсенето и предлагането.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg