БФБ изостана от ръста на световни и регионални пазари

1257
БФБ изостана от ръста на световни и регионални пазари

„Измина типична за летните месеци борсова седмица, при която търговията се характеризираше с ниска активност, малко сделки и много слабо изменение в цените", коментира за Profit.bg инвестиционният консултант и управител на Бул Тренд Брокеридж Владимир Малчев. - „Борсовият оборот се „спасяваше" от единични прехвърляния на по-големи пакети от акции, компенсаторни инструменти или дялове на взаимни фондове".

Той припомни, че в понеделник над 400 хил. акции на ПИБ смениха собственика си, като същото се случи и с над 900 хил. акции на Булленд инвестмънтс АДСИЦ. „Корелацията с международните пазари съвсем се изгуби, на които наблюдавахме през седмицата изключително възходящо движение, породено от добри корпоративни резултати и все по-позитивни настроения по отношение на икономическото възстановяване след глобалната икономическа криза. Това, обаче, почти не се отрази на БФБ и за седмицата основните индекси се повишиха средно с 1%, а BG REIT дори се понижи с над 2%", посочи експертът.

Според него значението за това несъответствие се потвърждава и от изменението при основния борсов индекс в Румъния, който добави над 6% за седмицата и то при активна търговия.

„Чувствителната разлика не може да се обясни нито с някакво съществено макроикономическо предимство на Румъния, нито с по-слабото отражение на кризата върху публичните им компании, спрямо българските такива", смята Владимир Малчев.

Той коментира и оповестените през седмицата финансовите отчети на българските публични компании за дейността им към първото полугодие на 2009 г., които данни, според него, показаха нееднозначно влияние на кризата върху отделни публични компании.

„Някои от тях, като Неохим, Спарки Елтос и Чугунолеене например, отчитат все по-негативни ефекти от кризата, докато при други се забелязва леко подобряване, спрямо първото тримесечие на годината", посочи той. - „При компании от някои нециклични сектори като фармация, производство и търговия с храни и напитки дори се отчитат положителни тенденции, защото кризата дава повод на мениджмънта да оптимизира разходите, което моментално се отразява върху маржините. Примери за това са Софарма, Девин, Биовет и др. публични компании".

Според Владимир Малчев основното събитие през следващата седмица ще бъде безспорно стартът на търговията с привилегированите акции на Химимпорт. „Емисията може да се определи като атрактивна, като се има предвид, по мои оценки, че близо 98% от нея бе записана от мажоритарни акционери и инвеститори с по-дългосрочен хоризонт. Едва ли в понеделник ще станем свидетели на сериозно предлагане. Дори по-вероятно е купувачите да бъдат по-активната страна", очаква консултантът.

Той смята, че новите привилегировани акции би трябвало да станат съществен фактор в борсовата търговия занапред, поради което е възможно да окажат сериозно влияние и върху инвеститорската активност като цяло.

„Още повече, че напоследък се предлагат изключително малки пакети от акции на водещи публични компании, което при малко по-висок интерес на купувачите може да провокира известно наваксване на възходящото движение на световните капиталови пазари", каза в заключение Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж.

Вижте още:

Борсов коментар- Владимир Малчев, Бул Тренд Брокеридж 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg