Битката между акционерите в БАКБ се пренесе и в КЗК

1778
Битката между акционерите в БАКБ се пренесе и в КЗК

Комисията за защита на конкуренцията образува производство за евентуално извършено нарушение на чл.24, ал.1 от Закона за защита на конкуренцията от Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг, изразяващо се в придобиването на контрол върху „Българо-американска кредитна банка" АД.

На 24.06.2011 г. в Комисията за защита на конкуренцията e постъпило писмо от „Сиесайеф" АД (контролиран от Цветелина Бориславова), в което се посочва, че на последното проведено Общо събрание на акционерите на БАКБ на 01.06.2011 г. акционерите Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг са действали съгласувано при вземането на решение за освобождаването на Джералд Бърн като член на Надзорния съвет.

Съгласно приложените към писмото доказателства, трите дружества се представляват от едно и също лице - Джейсън Кук и същите са блокирали предложените промени в Устава на банката и в плана за нейната капитализация. По данни от „Сиесайеф" АД, горепосочените дружества се контролират от едно и също лице, а именно Робърт Кьонинсбергер, т.е. между тях е налице свързаност. „Сиесайеф" АД посочва, че в исторически план на провежданите общи събрания и с оглед среднорегистрирания на тях кворум от 80-86 % трите дружества са упражнявали контрол на фактическа основа, тъй като са разполагали с блокираща квота акции.

Твърди се също, че след издаване на решението на КЗК, с което се разрешава придобиването на контрол от страна „Сиесайеф" АД върху БАКБ, трите дружества притежават към настоящия момент общо повече от 33 % от капитала на банката. В резултат на това обстоятелство същите са постигнали стабилно мнозинство, надхвърлящо 1/3 от представените на проведеното на 01.06.11 г. Общо събрание акции.

Съгласно действащия Устав на банката, стратегическите решения, в конкретния случай избор на членове на Надзорния съвет, се приемат с мнозинство от 2/3 от представения капитал. Следователно с увеличаване на капиталовото си участие трите дружества с разполагали с блокираща квота от представените на ОС акции.

С оглед на всичко изложено в писмото, към Комисията е отправена молба да се самосезира за евентуално упражняване на контрол от страна на акционерите Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг върху БАКБ, като на основание чл.82, ал. 5 от ЗЗК да се забрани извършването на всякакви фактически и правни действия от тяхна страна.

В резултат на изложените обстоятелства за КЗК възникват основателни съмнения относно независимостта между трите дружества, която поражда и предприемането на последваща координация на техните действия като акционери при вземането на стратегически решения, свързани с дейността на БАКБ, коментират още от комисията.

В случай, че е налице съгласуваност на действията на Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг, за да се определи съществуване на контрол на фактическа основа, е необходимо да се анализират протоколите от общите събрания на БАКБ за период от поне три години назад, през който ако въпросните три дружества са гласували в стабилна коалиция, може да бъде прието, че те заедно оказват влияние върху търговското поведение на БАКБ.

При разпределение на акционерния капитал понастоящем както се твърди в писмото, а именно 49,99% собственост на Сиесайеф и повече от 33% общо притежавани от - Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг, би могло да се предположи, че върху БАКБ е бил и се упражнява съвместен контрол, заявяват от КЗК.

Това от своя страна би позволило на трите дружества да упражняват решаващо влияние върху банката и следователно води до трансформация във вида на упражнявания контрол, т.е. преминаване от отрицателен самостоятелен към съвместен контрол.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg