Брокери: Едва ли ще има бурни скокове до края на годината

1084
Брокери: Едва ли ще има бурни скокове до края на годината

Четири дни преди края на 2011 година, екипът на Profit.bg се допита до експерти от пазара, относно техните очаквания за търговията на БФБ-София за последната седмица на декември. Ето какво споделиха те:

Николай Грънчаров, ръководител отдел „Брокерски услуги", Емпорики банк България

През изминалата седмица бяхме свидетели на известен ръст, реализиран от отделни позиции на родната борса. На мен лично ми направи впечатление, че основният скок на определени акции (например Трейс и ЦКБ) бе в деня, в който се проведе успешно аукционът за приватизация на дружествата на ЕВН България. Това може да се тълкува и като връщане на капитали, освободени с цел участие в този аукцион към подценени активи. Не смятам, че ще има подобни бурни скокове (имаше позиции с близо 20% ръст за един ден) през тази седмица. Мисля, че празничното настроение ще е водещо на нашата борса и сделките като обем и честота ще са по-малко. От друга страна не бива да се изключват повишения и размени на пакети от акции с цел постигане на по-добри годишни преоценки, с данъчни и/или други цели. Все още има силно подценени акции, търгувани на БФБ, които могат да се тълкуват и като коледни подаръци. Надявам се следващата година да станем свидетели на една по–добра година за цялата икономика и за родната борса в частност. Весели новогодишни празници от мен и от целия екип на Емпорики Банк България!

Развигор Христов, инвестиционен консултант, ПОД Бъдеще

В оставащите няколко сесии до края на годината на БФБ-София, едва ли могат да се очакват изненади. Интригата около дългоочакваната приватизация на държавните дялове от по 33% в дружествата на EVN в България - ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД приключи. Надеждите, че ще има нови ликвидни компании на БФБ-София изчезна, след като основния акционер изкупи почти всичките акции от двете компании.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg