Брокери: Негативни краски на БФБ през седмицата

1421
Брокери: Негативни краски на БФБ през седмицата

И четирите индекса на БФБ отчетоха повишения през миналата седмица. Ръстът при SOFIX е минимален от 0.04%, докато BG40 нараства с 0.22%. Какво да очакваме през следващите 5 дни, коментират за Profit.bg експерти от пазара.

Стоян Николов, генерален мениджър, ПФБК

Всички български индекси завършиха втората седмица на 2012-а с крехък плюс след спада от първата седмица на годината, с което затвърдиха абсолютната корелация на родния ни пазар с водещите борси, както в Европа, така и в САЩ. За отбелязване е фактът, че положителният знак на индексите ни не се дължи на общо покачване на цените на всички акции, а по-скоро рязкото скачане на едни компании компенсира големия спад на други. Това обстоятелство идва да покаже, че пазарът все още е без посока и липсата на корпоративни новини и ликвидност са движещите сили за поведението на инвеститорите, коригирано във всеки един момент от настроенията на световните борси.

И през следващите седмици БФБ София ще продължи да изпитва натиска на продавачите в едно с негативните новини за корекциите в кредитния рейтинг на някои европейски държави, но положителна светлина можем да очакваме от евентуално решение относно дълга на Гърция и успешно пласиране на френския аукцион в понеделник /т.е. днес/. Естествен "двигател" на местна почва остава засиленият интерес на инвеститорите към българските дружества със специална инвестиционна цел /АДСИЦ/ и пласирането на държавните дялове в енергийните дружества ЕОН и ЧЕЗ.

Петър Пешев, брокер, Бул Тренд Брокеридж

В негативни краски ще е оцветена търговията на БФБ през идната седмица. Причината е банална- дълговата криза в Европа, по-специално понижените рейтинги на държавите от еврозоната в самия край на миналата седмица, които доведоха до разпродажби на европейски активи.

БФБ не опита от вкуса на краткосрочното рали на развитите капиталови пазари, като само затвърди навика си, при спадове навън да следва с по-умерени разпродажби, а при възходящ тренд да остава встрани от тенденцията.

Възходът от предходната седмица по основни позиции (Трейс Груп Холд, Първа Инвестиционна Банка, ЦКБ, Химимпорт, Неохим и др.) е съвсем реално да бъде коригиран.

Акциите на дружествата, секюритизиращи земеделски имоти, имат шанс да отбележат ръст, тъй като при тях по-лесно инвеститорите могат да си направят преценка за реалната стойност на компанията и за потенциалните положителни парични потоци. Бумът в цените на земеделските имоти и ренти спомага за положителната перспектива при тях.

Предварителните неконсолидирани финансови отчети на публичните компании за 2011 година ще започнат да излизат през седмиците до края на месеца. Резултатите ще дадат насока на инвеститорите, като последното тримесечие не се очаква да е много силно, именно заради разгара на дълговата криза на Стария континент. Големи амплитуди в стойностите за последното тримесечие могат да раздвижат търговията с рапортуващите компании.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Dolley
# 0
06:01 | 20 January 2012
Thanks for sharing. Always good to find a real epxret.
wer
# 1
09:01 | 16 January 2012
абсолютни глупости, рейтингите изобщо не са изненада, толкова им е ъкъла на тези и за това и пазарът е на това дередже
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg