Брокери: Нервността сред играчите ще се запази

1012
Брокери: Нервността сред играчите ще се запази

През последният месец сме свидетели на силна турболенция, както на международните пазари, така и у нас. Ето какво ни предстои през настоящата седмица според трима експерти от капиталовия ни пазар:

Петър Пешев, брокер в Бул Тренд Брокеридж

След силните разпродажби от миналата седмица, най-вероятно ще станем свидетели на намаляване интензитета на изменение в цените. Търговията на БФБ ще е доминирана от продавачите, макар ценовите промени да бъдат ограничени до няколко процента. Отпуските и рехавият институционален интерес към пазара, както от страна на местн,и така и от страна на чуждестранни инвеститори, предопределя низходящата посока.

Сделки с акциите на „Булгартабак Холдинг" и дъщерните му компании е възможно да доминират пазара и да създадат положителни емоции у инвеститорите, с оглед наближаващата развръзка по приватизацията на групата.

Дивидентните компании, колкото и малко да са те на БФБ, също ще продължават да се представят по-добре от компаниите, които традиционно се обръщат към пазарните участници с предложения за увеличения на капитала. Консолидираните финансови отчети за второто тримесечие също ще задават тон по време на борсовите сесии.

Дамян Колев, брокер, Наба Инвест

След рязкото пропадане на индексите миналата седмица и масовите разпродажби на световните пазари, породени от страховете за навлизане в нова рецесия, би следвало тази седмица да продължи с висока волативност. Навън паническото бягство от акции направи пазарите свръх продадени, с главни засегнати- книжата на европейските банки, които спаднаха до нива от преди 2009 г. Естествено негативният сантимент се пренесе и у нас, понижавайки акциите на по-ликвидните компании, като рискът е в трайна промяна на сантимента в инвеститорите при подобната нестабилна икономическа обстановка.

Нервността сред играчите ще се запази, като в крайна сметка няма да видим кой знае колко заличаване на загуби. Все пак, като цяло, частично възстановяване на част от изгубеното с оглед на резкия и бърз спад е най-вероятният сценарий за движенията на пазара през седмицата. Факт при нас е, че пазарът започва да губи доверие в основния си двигател - компаниите износителки, както и всички дружества, дали добри данни, главно поради ръста в износа си на фона на ниското вътрешно потребление.

Гено Тонев, Инвестиционен консултант, УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Последната седмица, или поне голяма част от нея, даде известна почивка на изтормозените инвеститори в акции по света след дългата серия от силни понижения. За съжаление, затишието се оказа твърде кратко и първите сигнали за нови тревоги вече са налице. Очаквам следващите няколко дни да се окажат изключително важни за средносрочното бъдеще на фондовите пазари, в това число и за нашия. Вирусът на големите дългове по света се лекува симптоматично и въпреки че този подход работи добре в хуманната медицина, резултатите в икономиката са меко казано спорни. Европа и САЩ не дават признаци за справяне с болестта и това заплашва да повлече останалата част от света в спиралата на нова криза. Вероятността за последното, според мен, е вече доста над консенсусните 50/50.

В краткосрочен план, очаквам голяма волатилност в търговията дори на нашия малък пазар. Тест на нивото от 360 пункта за SOFIX е въпрос на време, а от успеха на тази офанзива ще зависи настроението на инвеститорите през есента. Естествено, спекулантите ще са сред малкото доволни участници на пазара, тъй като резките движения са тяхната стихия.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Hydra
# 0
03:02 | 26 February 2012
At last, smeoone who comes to the heart of it all
Diversified assets
# 1
17:08 | 24 August 2011
Участието на капиталовите пазари си е доста трудно. Особено за инвестиране в акции на дружества, в които държавата е с мажоритарно участие. Силата на дългосрочното инвестиране е осмото чудо на света. Средната годишна доходност от инвестирането в акции е над 10 %. При това, след като се определи чистата доходност като разлика между постигнатата доходност и инфлацията. Thanks so much to the team of Profit.Bg. It was so kind of you. Have a lot of years of successes and profits on the bulgarian capital markets.
ivan
# 2
15:08 | 22 August 2011
Ех Гено , друго си е да купуваш Пътища и Мостове . Нали .И рекламка как правите по 100 % .Или забрави ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg