Брокери: Положителните настроения ще се запазят

1167
Брокери: Положителните настроения ще се запазят

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници относно техните очаквания за движението на капиталовия ни пазар през следващите пет дена. Ето и техните коментари:

Теодора Даскалова, главен брокер, Focal Point Investments

Ръстът на БФБ от изминалата седмица е логично да продължи и през настоящата. SOFIX най-вероятно ще компенсира изоставането си спрямо останалите индекси от Европа и САЩ.

Ниските цени на акциите и липсващото предлагане по определени позиции са някои от причините, обуславящи драстичното покачване. Все пак, след ръста от миналата седмица не е изключено в близките дни да има прибиране на печалби по някои позиции.

Българската борса вероятно ще получи подкрепа и от външните пазари, където картината остава позитивна, особено след петъчните силни данни за трудовата заетост в САЩ.

Стоян Николов, управител, ПФБК

Положителното движение на пазарните нива ще продължи и през следващата седмица, но може би не с тази сила, която наблюдавахме през петъчната търговска сесия (+6%, до +8%). Корелацията, която съществуваше между българския капиталов пазар и европейските и американски пазари беше нарушена преди около 2 месеца, в резултат на което 15% ръст на световните пазари подмина БФБ, поставяйки търговията у нас през юни и юли без посока при драматично ниска ликвидност.

Ето защо последните 3 дена българската борса "догонва" ръста на чуждите пазари и при липсата, на каквито и да е положителни фундаментални фактори за родната икономика, сме свидетели на ръст на цените на българските дружества. Тази инерция ще продължи през идната седмица, но е възможно да има и по-устойчив и дълготраен ефект в случай, че САЩ и Европа продължат да бележат нови върхове на индексите си, като по този начин действат като катализатор на ръста и на местната ни борса.

Ако се задълбочим в анализ на подобна перспектива, ще забележим петъчните ръстове на цените във Франкфурт, Лондон и водещите борси в САЩ, в едно с подобрение на пазара на труда в САЩ, увеличаване на продажбите на недвижими имоти и изненадващи резултати на някои банки в Европа. Подобни индикатори биха запазили доверието в пазарите и не е изключено доверието на инвеститорите да се запази и през следващите 3-4 седмици до нов ръст от 10-15%.

При подобен сценарии, БФБ ще последва световните борси, подпомагана от умереното увеличаване на интереса към нас от чужденци, натрупаната ликвидност на местните инвеститори (задържана през последните месеци), липсата на изненади с фундамента на местно ниво, дори и негативни данни за българската икономика, те все пак са очаквани и в значителна степен калкулирани в текущите ценови нива.

Тези думи не бива да водят до извода, че се намираме на дъното и края на кризата наближава. Равновесието все още е крехко и без ясни сигнали от реалния сектор в България, стабилен фундамент на макро ниво и категоричен знак от САЩ и Европа за края на световната рецесия.

Българска фондова борса ще продължи да е изложена на риска от резки спадове и широки флуктуации на цените на акциите.

Димитър Георгиев, ЕЛАНА Трейдинг

Традиционно се очаква, че търговията през август у нас би следвало да е скучна и безинтересна, но първата седмица на този август донесе и най- позитивните емоции на родните инвеститори от поне година и половина насам.

Това за пореден път потвърждава отсъствието на ясно изразена „сезонност" при борсовата търговия ( друг пример - август 2007 г.).

В този смисъл е твърде вероятно да очакваме активизирането на инвеститорите да продължи и тази седмица при умерени обороти, но при по-голям от средното за 2009 г. брой сделки. Все още има мнозина инвеститори, които не участваха в ралито, така че при запазването на спокойствието на международните фондови пазари зелената вълна може да продължи.

Почти пълното отсъствие на корелация между БФБ и международните пазари през последните седмици няма да се превърне в тенденция. При хипотезата на низходяща корекция навън, синхронното движение вероятно ще се възстанови.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg