Брокери: Приватизацията на дяловете в ЕВН във фокуса на инвеститорите

1402
Брокери: Приватизацията на дяловете в ЕВН във фокуса на инвеститорите

Във фокуса на инвеститорите през седмицата ще бъде приватизацията на държавните дялове в двете дружества на ЕВН, коментират експерти от пазара. Ето и техните очаквания за търговията през настоящата седмица.

Константин Сираков, портфолио мениджър, Експат Капитал АД

През изминалата седмица борсата достигна до най-ниските си стойности за цялата 2011 г., като SOFIX приключи много близо до психологическата граница от 300 пункта и сякаш апатията е завладяла инвеститорите.

Основното и вероятно единствено значимо борсово събитие през идната седмица ще бъде търгът за държавните дялове на дружествата на ЕВН. По 33% от капитала на ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД ще бъдат предложени на инвеститорите на 21 декември 2011 г. Минималната цена на аукциона за първото дружество е 1,373.92 лв. на акция или общо 71 млн. лв., а за второто 120.31 лв. за акция или общо 7.5 млн. лв.

Много институционални инвеститори изразиха мнение, че не е изключено мажоритарният собственик на дружествата по един или друг начин да изкупи всички предложени книжа и тази позиция да попадне в графата неликвидни акции. От ЕВН България АД отказват да коментират дали ще участват в търга за държавните дялове на дружествата.

В краткосрочен план едва ли гореспоменатото събитие ще спомогне за увеличаване на активността на борсата, вероятно слабият пулс на търговията от изминалите няколко месеца ще се запази и през следващите 7 дни.

Бранислав Ганозов, брокер, ИП Фаворит АД

Последните две седмици от изтичащата 2011 година най-вероятно ще се окажат и най-интересните за капиталовия пазар. В сряда започва приватизация чрез закрит аукцион на Българска Фондова Борса на държавните дялове от ЕВН България Електроразпределение и ЕВН България Електроснабдяване АД. Дружествата са доста интересни като бизнес и като финансови показатели, по-скоро въпросът е какъв ще е интересът на инвеститорите към акции и към страната ни на фона на икономическата ситуация в Европейския съюз.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...